Club Entendre-hi + Animals i plantes

¿Per què s’assequen les puntes de les fulles de les plantes? Trucs per evitar-ho

hoja seca planta

hoja seca planta

4
Es llegeix en minuts
Vega S. Sánchez
Vega S. Sánchez

Periodista

Especialista en animals, plantes i curiositats

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Encara no ha arribat pròpiament l’estiu, però ja s’estan registrant altes temperatures. I les plantes són especialment sensibles a aquests canvis de temps, per la qual cosa cal estar molt atents a les plantes i a les variacions climatològiques.

Quan les puntes de les teves plantes es comencen a assecar o adquireixen tons bruns i marrons, és fàcil pensar que alguna plaga o malaltia està afectant la planta, però en aquest cas és perquè la planta no està rebent prou aigua. O «perquè l’està rebent en excés», tal com apunta Núria Abellán, conservadora i responsable de les col·leccions de viver del Jardí Botànic de Barcelona. Sempre és millor quedar curt que posar massa aigua a la planta, perquè és més fàcil tornar a regar que haver de treure l’excés d’aigua.

En tot cas, és molt difícil distingir a simple vista si la planta s’està esllanguint per falta d’aigua o per excés, perquè aparentment els símptomes són iguals. Però Abellán apunta unes claus per poder fer-ho: «Si hi ha excés de reg o aigua, la sequedat de la planta és tova. És a dir, es toca el branquilló o el tronc de la planta i està tou», assenyala. «En cas contrari», apunta, «està rígida com un llapis, trencadissa».

En aquesta època, segurament serà perquè no està rebent prou aigua, la qual cosa pot deure’s que les arrels estan tan embolicades i masegades que no poden arribar a l’aigua. En aquest cas, és convenient augmentar el reg o trasplantar la planta perquè tingui més lloc per desenvolupar-se còmodament.

També pot passar que el terra de la zona en la qual està plantada sigui sorrenc i l’aigua es dreni massa ràpid. Si és així, caldria enriquir el terra amb productes orgànics que retinguessin millor l’aigua i, en tot cas, augmentar la freqüència de reg.

Un excés de clor i sals a l’aigua de reg també pot fer que les puntes es posin fosques. La planta va acumulant calç i sals de les aigües no purificades, cosa que acaba perjudicant-les. L’ideal, en aquest cas, seria «regar amb aigua osmotitzada», assenyala Abellán.

També un excés d’abonament pot fer que una planta comença a agonitzar i arribi a morir, ja que les puntes de les arrels poden cremar-se per l’alt nivell de sals que contenen aquestes substàncies.

Finalment, quan la fulla comença a pansir-se pot començar a amarronar-se per la punta, una cosa inusual, tot i que probable. Òbviament, això no és un problema com a tal, simplement és part del sistema vital de la planta. Algunes espècies vegetals, durant el mes de la tardor, veuen com les seves fulles es tornen de color marró o s’assequen abans de caure.

Tot i que sembli complex, és convenient no confondre el per què de la tonalitat marró de les puntes de les fulles, així com el color. Si les puntes es posen grogues, es tracta d’un altre problema: clorosi, una cosa que passa quan a la fulla li falta clorofil·la, que és el nutrient que fabrica la planta per alimentar-se i que és el responsable del color de la planta.

Procés irreversible

La coloració de les fulles és irreversible, per la qual cosa, una vegada solucionat el problema, l’única forma que recuperin el color i la frescor és retallar les zones marronoses. Per danyar el menys possible la planta si es tracta d’una que tingui fulles grans i amples, es podria retallar les vores de la zonadanyada amb compte. Si només són les puntes, n’hi haurà prou amb tallar a partir de la zona sana. Si és un exemplar de fulla petita, cal retirar la fulla seca o danyada. Per a això, es poden tallar també les tiges més afectades, deixant tan sols cinc centímetres des de la seva base. D’aquesta forma, s’aconsegueix que brotin tiges noves sanes i noves fulles.

Notícies relacionades

També pot passar que el color bru o marró de les puntes passi a tota la fulla i branca si no es posa solució al problema, cosa que pot derivar en la mort definitiva del vegetal.

Per saber si una planta és recuperable o no, «cal rascar el tronc o la branca de la planta: si hi ha brot verd, es pot salvar», diu Abellán. En cas contrari, «si està seca i trencadissa, la planta ja està totalment perduda», conclou. També pot veure’s tocant la base on està plantada: «si la terra és humida i no ha plogut o s’ha regat recentment, significa que la planta no ha consumit l’aigua i és morta».

Club Entendre-hi + Animals i plantes d’EL PERIÓDICO

Al Club Entendre-hi + Animals i plantes d’EL PERIÓDICO som amants dels éssers vius i ens interessa tot allò que hi està relacionat. Aquí us explicarem tot allò relacionat amb les vostres mascotes i com treure el màxim profit de les vostres plantes, sempre des d’un punt de vista ecològic i sostenible. És molt fàcil unir-se al club. Registreu-vos a Entre Tots i escriviu-nos per explicar-nos les vostres inquietuds o compartir les vostres experiències.