Club Entendre + Animals i plantes

¿Quines són les 12 plantes que provoquen més al·lèrgia a Espanya?

Els nivells de pol·len s’estan disparant a 11 de les 50 províncies espanyoles

¿Quines són les 12 plantes que provoquen més al·lèrgia a Espanya?
3
Es llegeix en minuts
Vega S. Sánchez
Vega S. Sánchez

Periodista

Especialista en animals, plantes i curiositats

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’hivern fa els últims espeternecs: les temperatures ja estan sent primaverals (fins i tot d’estiu) malgrat que encara falten dues setmanes perquè es produeixi el canvi d’estació, el 20 de març a les 10.37 hora espanyola peninsular.

I és en aquesta època de l’any quan els al·lèrgics, cada vegada més nombrosos –el 2050 la meitat dels catalans hauran desenvolupat alguna malaltia al·lèrgicapateixen més.

A més, segons un estudi publicat fa uns dies a la revista ‘PNAS’ i fet als Estats Units i el Canadà per la Universitat de Utah, la temporada d’al·lèrgies comença 20 dies abans, és 10 dies més llarga i té un 21% més de pol·len que el 1990.

No obstant, Jordina Belmonte, coordinadora de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya i doctora en Ciències Biològiques per la Universitat de Barcelona, no considera que es pugui fer una predicció tan exhaustiva i generalitzada.

Malgrat que «tot apunta que serà una temporada molt dura per als al·lèrgics, la pluja i els patrons meteorològics són clau en la pol·linització de les flors i plantes», per la qual cosa el canvi climàtic i les variacions de temperatura i precipitacions fan que sigui molt difícil dir amb exactitud com serà. «Per exemple [la pol·linització] del xiprer, una espècie molt comuna al Mediterrani, anava tard i de sobte s’ha disparat».

La contaminació no ajuda

De la mateixa manera pensa Teresa del Río, doctora en Biologia especialitzada en ecofisiologia vegetal, que apunta també «a la contaminació com un factor potenciador de l’efecte al·lergogen del pol·len a les persones».

Les dues expertes coincideixen que el fet que sigui obligatori portar mascareta al carrer ajudarà a pal·liar els efectes d’aquestes reaccions, igual que també ha contribuït que l’actividad gripal es mantingui a nivells més baixos del que s’esperava per aquesta època de l’any.

Però, ¿quines són les 12 plantes que provoquen més al·lèrgia a Espanya?

Símptomes de l’al·lèrgia al pol·len

L’al·lèrgia al pol·len «es produeix per inhalació del pol·len suspès a l’aire, per la qual cosa són les vies respiratòries les zones més afectades», assegura la doctora Del Río. Els símptomes més freqüents són el «llagrimeig, la picor d’ulls, les secrecions nasals aquoses, les seqüències d’esternuts, la congestió nasal i, en casos més greus, xiulets, ofec i dificultat respiratòria».

Per distingir una reacció al·lèrgica d’un refredat comú cal fixar-se que les al·lèrgies «no presenten ni tos, ni mal de coll ni febre», apunta l’experta en ecofisiologia vegetal, i que només «apareix en determinades èpoques de l’any», assenyala Del Río.

Tampoc és uniforme el nivell de pol·len i al·lèrgia a totes les comunitats i províncies d’Espanya, per la qual cosa és necessari consultar quines el tenen més alt si finalment els responsables de Salut permeten la mobilitat entre comunitats i províncies per Setmana Santa, que aquest any serà entre el dissabte 27 de març i el dilluns 5 d’abril.

Nivells de pol·len per províncies

Segons dades extretes de la pàgina polenes.com, de la Societat Espanyola d’Al·lergologia i Immunologia Clínica, els nivells de pol·len s’estan disparant a 11 províncies: Madrid, Toledo, Àvila, Salamanca, Valladolid, Palència, Lleó, Burgos, Guadalajara, Saragossa i Còrdova.

Notícies relacionades

17 províncies tenen un nivell mitjà de concentració de pol·len: Albacete, Cadis, Màlaga, Sevilla, Tarragona, Zamora, Àlaba, Barcelona, Ciudad Real, Conca, Girona, Granada, Guipúscoa, Lleida, Ourense, Segòvia i Sòria.

Finalment, les 22 províncies amb un nivell de concentració de pol·len baix i, per tant, on hi ha un risc menor per als al·lèrgics són: la Corunya, Almeria, les Balears, Castelló, Huelva, Jaén, Lugo, Navarra, Alacant, Astúries, Badajoz, Càceres, Cantàbria, Osca, La Rioja, Las Palmas, Múrcia, Pontevedra, Santa Cruz de Tenerife, Terol, València i Biscaia.

Club Entendre-hi + Animals i plantes d’EL PERIÓDICO

Al Club Entendre-hi + Animals i plantes d’EL PERIÓDICO som amants dels éssers vius i ens interessa tot el que està relacionat amb ells. Aquí t’explicarem tot el relacionat amb les teves mascotes i com treure màxim profit de les teves plantes, sempre des d’un punt de vista ecològic i sostenible. És molt fàcil unir-se al club. Registreu-vos a Entre Tots i escriviu-nos. Expliqueu-nos les vostres inquietuds o compartiu les vostres experiències.