Entendre + la història
Quan la CIA va intentar matar Fidel Castro | + Història
Aquest dijous es commemora el cinquè aniversari de la mort d’un dels personatges més discutits del segle XX i durant molts anys l’enemic número u dels EUA. L’espionatge nord-americà el va tenir en el seu punt de mira, però sempre va fracassar.
Fidel Castro, tota una vida com a icona de la Revolució
Fa cinc anys de la mort de Fidel Castro, que es va mantenir en el poder amb mà de ferro fins al 2008. Ho va aconseguir el gener del 1959, després d’enderrocar la dictadura de Fulgencio Batista. Per als Estats Units, va ser un cop duríssim. D’una banda, perquè l’illa deixava de ser el lloc on anar a apostar i beure sense fre; i, de l’altra, perquè en plena Guerra Freda, de sobte, tenien un país comunista a unes quantes milles de Florida. En aquest escenari d’equilibris internacionals entre blocs que marcava el ritme del planeta des del final de la Segona Guerra Mundial, la Cuba castrista va tenir un gran protagonisme. Moscou la protegia per amenaçar l’hegemonia dels EUA i, per la mateixa raó, Washington volia esborrar-la del mapa al més aviat possible. Llavors va entrar en escena la CIA.
L’Agència Central d’Intel·ligència va obrir una base a Miami que, amb 600 efectius, va arribar a ser la més gran del món. La tapadora era l’empresa Zenith Technical Enterprises i la seva funció principal era interrogar els exiliats, entre els quals es reclutava els anticastristes disposats a col·laborar amb el Govern nord-americà. Només hi havia un problema: els caps de la base de Florida no parlaven espanyol. Per això van encarregar la tasca als mafiosos Sam Giancana i Santo Trafficante (el nom és real tot i que costi de creure). Ells havien controlat els casinos cubans durant l’era Batista i des de la CIA van pensar que tindrien ganes de venjar-se. El que no sabien és que Trafficante havia passat a vendre armes a Castro a canvi de continuar sent l’amo de les taules de joc antillanes. Qui sí que ho sabia era l’FBI, que no va compartir aquesta informació amb la CIA. En cas d’haver tingut constància d’això, potser haurien entès per què els agents eren detinguts tot just posar els peus a Cuba.
Quan el president John Fitzgerald Kennedy va arribar a la Casa Blanca va voler ser més contundent i, l’abril del 1961, va aprovar l’operació Pluto, que ha passat a la història com el Desastre de Bahía Cochinos. La CIA va enviar 1.297 cubans al seu país per assaltar el poder, però anaven mal armats i, a sobre, ningú els havia explicat quina estratègia militar havien de seguir al desembarcar. El resultat va ser nefast. Hi va haver 200 morts i la resta van ser empresonats.
Al veure que les alternatives maximalistes no donaven resultat, el cap de l’oficina de Miami, Bill Harvey, va posar en marxa l’operació Mangosta. En realitat no era un operatiu concret, sinó una sèrie d’accions per trobar quina era la millor manera d’acabar amb Castro. Es van valorar opcions com enverinar els cultius de canya de sucre, posar un explosiu en una closca marina a la zona on el dictador solia fer submarinisme, impregnar el seu vestit de busseig amb alguna substància mortal, enverinar-li els seus famosos puros o, directament, ruixar-lo amb un producte que li provoqués la caiguda del cabell, barba inclosa.
També van intentar treure profit de la seva capacitat de seducció i valer-se del despit de les seves amants. L’elegida va ser Marita Lorenz, que Castro havia abandonat. Tal com ella mateixa va explicar anys més tard en la seva autobiografia, la CIA li va entregar dues càpsules de verí que va ocultar en un pot de cosmètics. Sembla que amb la calor es van desfer i l’aprenent de Mata Hari ho va interpretar com un mal auguri. Penedida, va caure de nou rendida als braços del cubà, a qui a més va entregar els 6.000 dòlars que l’agència li havia pagat per fer la feina.
El 1962, en plena febre anticastrista de la CIA, es va produir la famosa crisi dels míssils de Cuba. Al veure la pressió nord-americana, Castro va pactar amb l’URSS la instal·lació de projectils nuclears a l’illa. La tensió entre Washington i Moscou va arribar a cotes molt elevades i per evitar complicar encara més les coses, JFK va ordenar aturar totes les operacions de la base de Miami, però Harvey no va obeir i va enviar 70 homes a l’illa per si es produïa un nou intent d’invasió. Quan va arribar a orelles de Kennedy, va destituir el director i les conspiracions per matar Castro van quedar arraconades per sempre.
Notícies relacionades
Un rude a Miami
Bill Harvey va ser un dels caps més importants de la CIA durant la Guerra Freda. Antic agent de l’FBI, tenia un estil rude, molt allunyat de la imatge refinada que ens mostren les pel·lícules d’espies. Abans de ser a Miami, va dirigir la base de Berlín des d’on, sense tenir ni idea d’alemany, va perpetrar missions tan surrealistes com les de Cuba.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Carme Coma: "He sentit por, vergonya i fàstic durant aquests cinc anys"
- Crisi interna ERC convoca un consell el dia que Junqueras presenta la seva candidatura
- Educació Quasi la meitat d'alumnes d'FP sense plaça no tenen els requisits
- El gremi diu que té llits per tancar els pisos turístics
- La xacra que no cessa Quatre de cada deu agressors masclistes són reincidents
- Desperfectes El que digui Mario Draghi
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Accident mortal Els Mossos ratifiquen que la maquinista de Montcada va donar positiu en drogues, però matisen que els resultats no són concloents
- Festa Major Arriben les festes de Santa Tecla a Tarragona: Què no et pots perdre?
- Educació Quasi la meitat d'alumnes d'FP sense plaça no tenen els requisits