Entendre-hi + amb la història Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Rèquiem per les autopistes

Per fi s’ha fet realitat (en part) una llarga reivindicació de la ciutadania i s’han eliminat els peatges de les principals autopistes del país. Ara que han passat a la història és un bon moment per recordar el seu origen.

Rèquiem per les autopistes

Narcís Sants i Prats

4
Es llegeix en minuts
Xavier Carmaniu Mainadé
Xavier Carmaniu Mainadé

Historiador

ver +

Aquest cap de setmana per a molts conductors serà especial, tant si estan d’operació tornada després de les vacances com si surten per cremar un dels últims cartutxos de l’estiu abans que arribi la tardor. I és que, per primera vegada, no s’hauran d’aturar per pagar peatges. Aquelles cues absurdes a ple sol, aquell buscar la moneda que falta, aquell haver de baixar del cotxe perquè ha quedat aturat massa lluny del lector de la targeta, aquell passar per la Via-T sense que el sensor capti el dispositiu... tot això ha passat a la història, si més no parcialment, perquè encara queden uns quants peatges per eliminar.

Si hi ha una infraestructura representativa del segle XX aquesta és l’autopista, conseqüència del regnat durant cent anys dels vehicles de combustió. Tot va començar quan Henry Ford va iniciar la producció massiva d’un automòbil assequible a totes les butxaques. El seu famós sistema de fabricació en cadena va permetre abaratir costos i així el Ford T va passar dels 850 dòlars als 260 per unitat. Amb aquest preu era irresistible i va ser un èxit de vendes. Entre 1908 i 1927 se’n van posar en circulació uns 15 milions.

El cotxe era vist com el gran triomf de la modernitat i tots els grans països van voler imitar l’èxit americà. A Alemanya va aparèixer la Volkswagen; a Itàlia, la FIAT; a França hi havia Renault i Citroën... però aquells vehicles havien de circular per algun lloc de manera ràpida i segura.

Durant la dècada de 1930, a la Itàlia feixista de Mussolini es van començar a construir les primeres autopistes. Aquell model viari va ser copiat per l’Alemanya nazi i pels Estats Units. Amb la implantació d’aquest tipus d’infraestructures s’aconseguia donar feina a molta gent desocupada i s’incentivava la indústria automobilística. I, a més del component purament econòmic, també tenien un gran valor estratègic a nivell logístic, perquè durant la Segona Guerra Mundial van ser molt útils per transportar tropes, armament i mercaderies.

Mentrestant, a Espanya, com quasi sempre, les coses van anar més lentes. El 1939, el règim nacionalcatòlic de Franco, obsessionat amb l’autarquia econòmica, va ser incapaç de reactivar el país després de la guerra. Occident avançava a passos de gegant i aquí molta gent encara anava en carro. El canvi va arribar a partir de la dècada de 1950, sobretot quan el 1957 es va posar a la venda el SEAT 600. Qui visqués aquella època no necessita gaires explicacions i, si no és el cas, pregunteu als més grans de casa què significava tenir un d’aquells petits cotxes, que vistos ara semblen quasi de joguina.

Un 600 era la llibertat de poder anar on volies i quan volies, però per circular feien falta carreteres. I no només pels autòctons. Sobretot pels estrangers, perquè paral·lelament a la posada a la venda d’aquest automòbil es va viure el ‘boom’ del turisme. Cada vegada n'hi havia més que creuaven la frontera per carretera. A la Jonquera el 1958 ho van fer 554.363 i el 1961 ja eren 887.700; mentre que per Portbou, aquells mateixos anys, es va passar dels 171.437 als 486.305. La majoria provenien de França, Itàlia, Alemanya i el Regne Unit. Cal tenir present que aleshores el principal sistema de transport col·lectiu era l’autocar, ja que l’aviació no s’havia desenvolupat prou encara.

Notícies relacionades

El gran objectiu del règim franquista era posar les coses fàcils als visitants, perquè allò era una entrada de divises imprescindibles per donar una mica d’aire a la migrada economia espanyola. Per tant calien bones infraestructures. El Govern va encarregar a dos enginyers alemanys de Wiesbaden, anomenats Dorsch i Gehrman, el disseny d’una autopista que connectés la frontera francesa amb el litoral. Van redactar el projecte, que va tenir un cost de 10 milions de pessetes, entre 1962 i 1963; però les obres es van allargar molts anys més. El tram la Jonquera - Barcelona es va completar el juny de 1971.

La idea era que els peatges desapareguessin una vegada s’hagués amortitzat el cost de la seva construcció, però la presència de les barreres s’ha anat perpetuant de tal manera que a molts conductors se’ls farà estrany no haver-s'hi d’aturar aquest cap de setmana.

Via Augusta

La idea de construir vies ràpides de comunicació no és exclusiva del segle XX. L’Imperi Romà la va posar en pràctica fa 2.000 anys. Gràcies al seu entramat de vies podia controlar una gran extensió de territori, ja que podia moure les tropes d’un costat a l’altre. De fet l’actual traçat de l’AP-7 segueix part del recorregut de l’antiga Via Augusta.