Club d’Estil de EL PERIÓDICO

Els 8 errors més comuns quan fem la maleta

L’organitzadora Vanesa Travieso, alumna de Marie Kondo, explica com optimitzar bé l’espai, de manera eficient, i com podem estalviar temps al preparar el bolso

Els 8 errors més comuns quan fem la maleta
7
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les vacances estan a punt d’arribar, per fi. Aquest any, les agafarem i disfrutarem encara amb més ganes, amb gran part de la població ja vacunada contra el coronavirus. Però hi ha un moment abans d’emprendre el viatge a la nostra destinació de descans que se’ns sol fer una mica difícil: l’hora de pensar què fiquem a la maleta. Solem deixar aquesta tasca per a l’últim dia, i al final perdem molt temps pensant què ens emportem.

No es tracta d’embotir un maletot, sinó d’optimitzar bé l’espai, de manera eficient i organitzada. Tampoc d’estar-se hores i hores preparant l’equipatge.

D’això sap molt Vanesa Travieso, una de les alumnes de Marie Kondo més famoses a Espanya. Un dia algú li va regalar ‘La màgia de l’ordre’ i des d’aleshores «tot va canviar», assegura aquesta gallega de naixement i catalana d’adopció, i mare de dos nens. Tot i que l’ordre i l’organització sempre havien sigut molt presents en el seu dia a dia des de petita, es va fer ‘organitzadora professional’ a l’escola de la guru nipona, així com ‘coach’ i gestora en l’organització de reformes de vivendes.

Notícies relacionades

La segueixen més de 116.000 persones a Instagram, en el seu pàgina #Ponorden, on tant explica com plegar sense que es desenrotlli el nòrdic finsa com compartimentar els armaris de la cuina o els del dormitori o com acabar amb el caos a la zona de jocs dels nens. Als seus tallers també ensenya com fer més senzilla una mudança, nacional o internacional, i com triomfar a l’hora de fer la maleta de les nostres vacances.

«És veritat que com més viatgem anem adquirint més experiència, però continuem cometent certs errors. Inclosa jo, que, en un viatge recent de feina a Madrid al final no vaig utilitzar el 30% o 40% del que vaig portar perquè no va fer falta», diu l’experta. Segons el seu parer, aquests continuen sent els vuit errors més comuns que continuem cometent al fer el nostre equipatge.

No es planifica amb una llista

«Solem deixar, com fem amb un munt de coses, la maleta per a l’últim moment. I això el que fa és que, tot i que la maleta sigui una xorrada immensa, ens estressi. Perquè obrim l’armari, ens asseiem al llit i ens diem: ‘Bé, i ara què m'emporto’. Perquè, o ho tens molt clar perquè és només un dia, i saps què et posaràs perquè és un menjar o un viatge de feina, o si no, quan ja són per tres o quatre dies, aquí és on es complica el tema. I si a més tens sopars, o te’n vas de vacances, la cosa encara és molt pitjor», diu l’experta, la recepta infal·lible del qual es diu «planificar». «Això significa fer una llista sobre què farem i quant temps li dedicarem, depenent dels dies, la maleta i les persones podem passar unes horites fent-les. Per això, el més important és planificar abans».

No fem ‘looks’ veritables

«Sí que és veritat que cada vegada més pensem coses del tipus ‘aquests pantalons me’l posaré amb això, i després ho aprofitaré per posar-me’ls amb això un altre’. Però s’ha d’anar més enllà i intentar fer ‘looks’ totals amb una sola peça o amb dues o tres peces. Hem de ser capaços de treure amb tres peces almenys dos conjunts sencers», diu Travieso. «No passa res si repetim uns pantalons dues vegades aquella setmana o un vestit, tres dies, aquella setmana sencera. Si et poses el vestit dilluns, dijous i diumenge, i canvies el cinturó has canviat totalment el ‘look’, i amb altres sabates. D’aquesta manera no portarem tantes coses, i optimitzarem les peces que escollim», afirma.

No s’ha de recórrer als ‘persidecas’

«Els ‘persidecas’ continuen sent la màxima. I no pot ser. Allò de ‘demà em posaré aquest vestit amb aquesta faldilla, amb aquest cinturó i amb aquestes sabates..., però per si de cas, m’emporto dues camises, per si en comptes d’una em ve de gust posar-me l’altra’», descriu la ‘coach’. «Això ho fem un munt. Continuem portant el llibre de 500 pàgines, pensant que el llegirem, i després no és així», diu filant molt prim. «No passa res per no emportar-s’ho tot. És el mateix que passa quan ens volem emportar totes les cremes i medicaments que tenim, ‘per si em passa alguna cosa’. De sobte, si tenim febre, hi ha farmàcies. Tret que ens n’anem a la sabana africana o a l’Amazones. Hem de ser honestos amb nosaltres mateixos i pensar, ¿on vaig i quants dies hi vaig? Aquestes són les dues preguntes importants que ens hem de fer. I a partir d’aquí, ¿com vull anar?, ¿vull portar una motxilla, una maleta?, ¿quants sopars tindré?, ¿estaré tot el dia en banyador?», enumera l’organitzadora, que afirma: «Hem de pensar aquestes coses que no pensem perquè sempre és més fàcil agafar i ficar-ho tot a la maleta».

No empaquem ni pleguem bé

«Posem les coses unes a sobre d’altres a la maleta i no optimitzem bé els llocs que té la maleta. El meu consell és que intentem fer-ho a poc a poc. La roba, com més estirada –això serveix per a maletes d’estiu però també d’hivern–, ocupa menys. De vegades volem plegar un jersei com si fos en un armari, i en una maleta no funciona així. Per optimitzar l’espai, com més estirat, menys ocupa. O si no, plegant-lo en vertical. Per exemple, un jersei d’hivern, plegat com el tenim a l’armari, ocupa molt. O els cinturons, enrotllats ocupen més. Si els estirem i els posem al voltant de la maleta, enganxats bé a la paret, no ocupen res», afirma la Vanesa.

No s’utilitzen bosses per categoritzar

L’experta en ordre parla de la seva pròpia experiència: «Jo sempre porto tres o quatre bosses. En una fico la roba, la base. Després tinc una altra bossa per a banyadors, roba interior i per al pijama o la camisa de dormir. La tercera és per a les cosetes de bany/lavabo. I després una altra bossa per a les sabates. D’aquesta manera, quan arribes a la teva destinació. I no només això, també és més fàcil trobar les coses, i, a més, no perds el temps desfent les coses o desordenant la maleta». Altrament, avança: «Ja sabem que la majoria deixa la maleta oberta tota la setmana i va traient coses, i al final sabem com acaba aquella maleta, tota feta un embolic, i no trobem res del que busquem».

No s’ha de portar roba interior per a ‘tots’ els dies

«Si anem de vacances [d’estiu] podem rentar i ho tenim sec d’un dia per l’altre. Això és una cosa que se’ns oblida moltes vegades», diu l’experta. Això val per a la roba interior i altres peces.

No s’ha de guardar el que més ocupa

«Més que a l’estiu, això de guardar a la maleta el que més ocupa passa a l’hivern. Si volem portar unes botes, que ocupen un munt, doncs les portem posades i ja està. Un no s’ha d’entossudir a posar-les a la maleta, és millor posar-se-les. Passa igual amb els abrics, o amb aquests jerseis gruixuts», afirma Travieso.

No ajuntar l’equipatge dels nens

L’alumna de Marie Kondo aconsella que, quan els nens ja tenen certa edat, cada un porti la seva maleta. «Quan els meus fills eren petits allò dels dos el ficava en una maleta. Però ara cada un va amb la seva maleta, i així tots dos porten les coses per separat».

Club d’Estil d’EL PERIÓDICO

Al Club d’Estil d’EL PERIÓDICO ens agrada estar a l’última, ens interessa la moda i la bellesa i totes les tendències en estil de vida, decoració i regals. Aquí us explicarem què és l’última moda al carrer i també les xarxes socials, i us donarem trucs perquè no se us escapi res. És molt fàcil unir-se al club. Registreu-vos a Entre Tots i escriviu-nos per explicar-nos les vostres inquietuds o compartir les vostres experiències.