Club d’Estil de EL PERIÓDICO

10 beneficis de l’àloe vera per a la pell i els cabells

És l’aliat perfecte quan el derma està malmès, sec, trencat, sensible o irritat gràcies al seleni, el calci, el ferro, el magnesi, el coure i el zinc del seu suc

Aquesta planta mil·lenària ja formava part del ritual de bellesa de Cleòpatra o Nefertiti

10 beneficis de l’àloe vera per a la pell i els cabells
7
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’àloe vera és una de les plantes més populars i un gran aliat per a la pell, els cabells i per a la salut. És una planta plena d’enzims, aminoàcids i antioxidants que al llarg de la història s’ha utilitzat per a milers de tractaments. Les propietats de l’àloe vera es coneixen des de fa segles, de fet, es creu que va formar part dels rituals de bellesa de reines llegendàries d’Egipte com Cleòpatra o Nefertiti. Es creu que els famosos banys amb llet de burra i mel que mantenien formidabilíssima la pell de Cleòpatra en realitat eren de polpa d’àloe vera. La importància d’aquesta planta ha quedat reflectida a les parets de tombes i monuments funeraris, on s’han trobat dibuixos d’àloe vera que han comfirmat les sospites d’alguns egiptòlegs que era un dels components utilitzats per embalsamar els faraons. Per això, a l’Antic Egipte se la coneixia com ‘la planta de la immortalitat’, i se sembrava al costat del camí que portava a la Vall dels Reis perquè el faraó pogués alimentar-se en el seu trajecte al món d’Osiris. En el famós papir d’Ebers o ‘El llibre egipci dels remeis’ (1550 aC) figuren fórmules medicinals l’ingredient principal de les quals era el suc d’àloe vera, les propietats antiinflamatòries, analgèsiques i bactericides del qual eren molt apreciades.

Notícies relacionades

Cultures posteriors es van continuar beneficiant de les propietats d’aquesta planta. Per als sumeris era ‘una màgica virtut’, per als templers, ‘l’elixir de Jerusalem’, i per als àrabs, ‘la font eterna de la joventut’. Fins i tot Colom va portar a les seves caravel·les testos amb àloe vera per curar les ferides dels tripulants. Molt després, el 1970, el farmacèutic texà Bill Coats va aconseguir separar l’aloïna de l’escorça i estabilitzar el gel extret de la fulla, hi va afegir vitamina C, vitamina E i sorbitol i ho va començar a comercialitzar i popularitzar.

Al món hi ha 250 varietats de la planta, però només dues tenen propietats medicinals: L’‘Aloe barbadensis miller’ i l’‘Aloe arborescensis’. Aquesta suculenta té gran poder hidratant, cicatritzant, antioxidant i antiinflamatori. També és utilitzat comunament com a antibacterià i antisèptic. També li són reconeguts els seus poders correctors utilitzats per a estries i taques. Tot això gràcies al seu suc, ric en seleni, calci, ferro, magnesi, potassi, coure i zinc. Amb tot aquest increïble contingut en minerals i antioxidants, no és estrany que la indústria cosmètica hagi inclòs l’àloe vera en molts productes per a la pell, ja sigui cosmètica corporal, facial o les mans, i per als cabells. Tant la indústria de la cosmètica de luxe, com la de gran consum o parafarmàcia utilitzen els seus principis actius com a peça clau de molts tractaments. Vet aquí un decàleg dels seus beneficis principals.

BENEFICIS PER A LA PELL

Hidratació

L’àloe vera té un gran poder hidratant, ja que el 99% de la seva composició és aigua, alhora que conté mucopolisacàrids que retenen humitat a la pell. A més, no deixa una pel·lícula greixosa, suavitza la pell sense obstruir els porus. Gràcies a la seva fàcil penetració, regula el pH de la pell i fa que aquesta estigui suau i hidratada. A més, conté lactat de magnesi, que redueix la producció d’histamina, una de les substàncies que causa la picor de la pell, per la qual cosa és ideal per a pells seques, descamades i amb problemes com psoriasi.

Elasticitat

Ajuda a atenuar les arrugues i les línies d’expressió, ja que millora l’elasticitat de la pell. Segons un estudi, el gel d’àloe vera pot retardar l’envelliment de la pell. Aquest va demostrar que l’aplicació tòpica del gel augmentava la producció de col·lagen i millorava l’elasticitat de la pell. Es va aplicar en 30 dones de més de 45 anys d’edat durant un període de 90 dies i els resultats van ser satisfactoris. Un altre estudi va revelar que l’àloe vera redueix les vermellors.

Cicatrització

Les hormones vegetals que hi ha presents en aquesta planta fan que la pell es regeneri i ajuda que les ferides es curin més ràpid. Des de fa segles s’ha utilitzat l’àloe vera per tractar les irritacions del derma, ferides o picades. A més, té propietats analgèsiques i és una de les millors regeneradores de cèl·lules que ofereix la natura. Les seves fulles contenen vitamina A, B1, B2, B6, C, E i àcid fòlic (també conegut com B9). D’altra banda, també conté minerals, aminoàcids essencials i polisacàrids que estimulen el creixement dels teixits i la regeneració cel·lular. 

Antioxidant i calmant

Alguns components antioxidants són presents de forma natural a la polpa de l’àloe vera, com fenols, flavonoides, àcid ascòrbic, beta-carotè i alfa-tocoferol... A més, s’ha vist que el gel d’àloe vera augmenta l’activitat antioxidant d’enzims com la SOD i disminueix la peroxidació lipídica (que augmenta amb l’excés de radicals lliures d’oxigen).

Antiinflamatori

Gràcies a les seves propietats antiinflamatòries naturals, l’àloe vera està recomanat per a persones grans o esportistes. És útil per alleujar els símptomes a pacients amb artrosi, artritis, esquinços i dolors musculars. S’aconsella aplicar l’àloe vera durant diversos dies a la zona afectada amb un massatge. A més, aquesta planta té una gran capacitat per afavorir la inhibició de símptomes derivats del procés inflamatori com la inflor o l’enrogiment. Té una acció similar als esteroides i la seva capacitat antiinflamatòria s’assembla a la de la hidrocortisona, el corticoide més suau per a la pell, per això és un gran remei per a irritacions, al·lèrgies i picades d’insectes.

Antibacterià i antisèptic

Les ferides també es poden tractar amb àloe, ja que també té propietats antibacterianes. El seu ús pot ajudar-nos a prevenir infeccions. Fins i tot les ferides localitzades a la boca, geniva i coll. És molt útil en el tractament de la gingivitis. En aquest sentit, l’àloe vera afavoreix a la disminució de la inflamació de les genives i contribueix al control de la placa bacteriana gràcies a aquest poder antisèptic. També és bo per tractar l’acné, ja que actua contra els bacteris que s’acumulen a la pell i als porus i que fan que apareguin grans.

Corrector

L’àloe vera atenua les cicatrius i marques. El seu contingut en vitamina C i E ajuda a reduir les marques, taques i cicatrius de la pell, com poden ser les estries. També és molt eficaç tant per eliminar la cel·lulitis com per tensar la pell de la zona afectada.

BENEFICIS PER ALS CABELLS

Nutrició

Igual que amb la pell, l’àloe vera contribueix a nodrir els cabells actuant des del fol·licle i estimulant el cuir cabellut. Afavoreix uns cabells forts i sans i, gràcies al seu poder hidratant, redueix la caspa i les irritacions.

Regulador

Una altra de les propietats de l’àloe vera per als cabells és la seva versatilitat, és a dir, serveix per als cabells secs i grassos. Això pot semblar contradictori, però no ho és, ja que és molt hidratant per als cabells secs, però també controla l’excés de seu, de manera que és beneficiós per al cabell gras.

Fortificant

La sàbila, el gel de l’interior de les fulles, ajuda al creixement i a rejovenir els fol·licles. Al regular el pH i la producció de seu, i al mantenir-los lliures de caspa i ressequetat, els cabells tindran més salut. Això es tradueix en uns cabells brillants i forts. Es pot aclarir que si ja hi ha caiguda dels cabells, la sàbila no pot fer res per detenir-la. Parlem només de prevenció.



Club d’Estil de EL PERIÓDICO

Al Club d’Estil de EL PERIÓDICO ens agrada estar a l’última, ens interessa la moda i la bellesa i totes les tendències en estil de vida, decoració i regals. Aquí us explicarem què és l’última moda al carrer i també les xarxes socials, i us donarem trucs perquè no se us escapi res. És molt fàcil unir-se al club. Registreu-vos a Entre Tots i escriviu-nos per explicar-nos les vostres inquietuds o compartir les vostres experiències.