Entendre-hi + amb la història

De Krahe a Hasél, 35 anys de censura musical

El cas del raper Hasél ha tornat a posar sobre la taula el nivell de llibertat d’expressió que es viu a Espanya. El seu cas no és únic. Krahe ja va experimentar la censura el 1986

El cantautor madrileny Javier Krahe.

El cantautor madrileny Javier Krahe. / EFE / MANUEL BRUQUE

3
Es llegeix en minuts
Xavier Carmaniu Mainadé
Xavier Carmaniu Mainadé

Historiador

ver +

Pablo Hasél ja està a la presó. El seu cas ha generat una onada d’indignació ciutadana que ha trobat a les xarxes socials l’altaveu idoni per fer-se sentir i arribar als principals mitjans de comunicació europeus. I mentre el cantant era detingut a Lleida, a Madrid els feixistes homenatjaven impunement la División Azul. A Espanya incomoda molt més la llibertat d’expressió dels artistes que no la de l’extrema dreta, que és tolerada amb una benevolència impensable a altres països.

Alguns parlen de la involució democràtica d’Espanya. Però, perquè es produeixi una «involució», abans hi hauria hagut d’haver una «evolució». A Hasél l’han empresonat just quan fa 35 anys que RTVE va censurar Javier Krahe per cantar ‘Cuervo ingenuo’, una sàtira on criticava Felipe González.

L’OTAN

El 1982, el PSOE va guanyar les eleccions generals per una aclaparadora majoria absoluta. En bona mesura la victòria s’explicava perquè els socialistes havien liderat el moviment d’oposició a l’entrada d’Espanya a l’OTAN. Al cap de quatre anys, no obstant, la situació havia girat com un mitjó.

El 12 de març del 1986, la ciutadania va ser cridada a les urnes per dir si volia formar part del Tractat de l’Atlàntic Nord o no. Incomplint la promesa electoral del 1982, el Govern de González va fer campanya pel ‘sí’ en aquell referèndum, que per cert només era consultiu i no vinculant. Aquest canvi de posició va indignar molta gent, entre ells al cantautor Javier Krahe, que va convertir el seu malestar en un tema titulat ‘Cuervo ingenuo’, que començava així:

Tú decir que si te votan,tú sacarnos de la OTAN,tú convencer mucha gente.Tú ganar grandes elecciones,ahora tú mandar nación,ahora tú ser presidente.

Y hoy decir que esa alianzaser de toda confianza,incluso muy conveniente.Lo que antes fue muy malpermanecer todo igualhoy resultar excelente:Hombre blanco hablar con lengua de serpienteCuervo ingenuo no fumar la pipa de la paz con tú¡Por Manitú!

A més, denunciava el maltractament que patien els detinguts a les comissaries i posava en dubte que el PSOE fos un partit veritablement socialista i obrer. Krahe ho cantava imitant la cançó dels indis que sortien als vells ‘westerns’ de Hollywood i amb el marcat to sarcàstic que li conferia un estil propi.

El 14 de febrer, Televisión Española va voler gravar un concert que Joaquín Sabina feia al Teatre Salamanca. Com sol passar en aquests casos, el cantant va convidar alguns amics a tocar amb ell: Luis Eduardo Aute, Ricardo Solfa, Javier Gurruchaga i Javier Krahe, que volia cantar ‘Cuervo ingenuo’.

Notícies relacionades

TVE li va demanar que canviés de tema perquè estaven en precampanya del referèndum de l’OTAN, però Krahe es va oposar al·legant que tenia dret a la seva llibertat d’expressió. Quan va pujar a l’escenari, el realitzador va donar l’ordre d’apagar les càmeres i no va registrar la seva actuació. El públic se’n va adonar i va protestar enèrgicament. Però el pitjor estava per arribar: TVE va emetre el concert el 23 de febrer sense fer menció a l’absència del tema de Krahe. Això encara va encendre més els ànims de l’opinió pública i la polèmica per aquell acte de censura es va amplificar. El Govern socialista, esperança del progressisme espanyol, havia permès que la televisió pública censurés un cantant igual que s’havia fet durant la dictadura franquista.

El 2014 Javier Krahe va ser entrevistat per l’actual vicepresident del Govern, Pablo Iglesias, al seu programa ’La Tuerka’, on el cantautor va explicar que arran del seu ‘Cuervo ingenuo’ molts ajuntaments socialistes van deixar de contractar-lo com a represàlia. Durant la conversa, el líder de Podem posava èmfasi en el fet que a l’Espanya dels 80 hi continuava havent censura igual que en els anys de la dictadura. Ironies de la vida, ara, mentre Iglesias està al Govern, dos dels seus antics col·laboradors a ‘La Tuerka’, Pablo Hasél i Valtònyc, són perseguits per la justícia pel que diuen a les seves cançons. El que dèiem de la involució...

L’altra polèmica de Krahe