Entendre-hi + amb la història

Llibres per quedar bé

A jutjar per la quantitat de llibres que apareixen en les videoconferències, hauríem de pensar que tenim un dels índexs de lectura més elevats del món... a no ser que només es tinguin per fer bonic

Llibres per quedar bé
4
Es llegeix en minuts
Xavier Carmaniu Mainadé
Xavier Carmaniu Mainadé

Historiador

ver +

La pandèmia ens ha obligat a desenvolupar habilitats que mai de la vida hauríem pensat que seríem capaços de tenir: podem calcular quant són dos metres de distància social amb només una mirada, hem après a obrir la porta de casa sense tocar el pom amb les mans i a cridar l’ascensor amb el colze. I, per sobre de tot, ens hem convertit en ninges de les videoconferències. Després d’un any teletreballant ja (quasi) no fallem en obrir i tancar el micro, a engecar la càmera i fem un enquadrament perfecte. I jutjar pel que ensenya tothom, la millor solució és un bon pany de paret folrat de llibres. Un mur de lletra impresa que dona presència i prestigi i fa caure de cul els interlocutors que tafanegen intentant saber com és casa teva. Una llar amb tants llibres és la casa d'una persona culta i refinada. O si més no d'una persona que s’ha gastat una fortuna en llibres. Que una cosa és tenir-los i l’altra haver-los llegit.

Però si cada vegada que connecteu la càmera, us fa l'efecte que el vostre attrezzo domèstic és pobre, podeu demanar socors a un especialista. L’empresa Bookbarn International fins ara tenia per clients Netflix, Marvel Studios, la BBC... a qui proveeixen de decorats per a les seves produccions. Però tal i com explicava el seu propietari a la cadena pública britànica, els darrers mesos estan rebent comandes de persones particulars, que requereixen els seus serveis per omplir els prestatges de la zona de casa on fan els zooms i els skypes laborals. Alguns simplement n’encarreguen uns quants, però altres compren llibreries senceres i l’empresa els atén amb molt de gust oferint-los vàries opcions. Poden seleccionar els exemplars per títol, per temàtica o, simplement, per color sense parar esment si a la comanda s’inclou un manual de veterinària ramadera o les memòries de Winston Bogarde. La qüestió és que tinguin els lloms ben bonics perquè facin goig a través de la pantalla de l’ordinador.

«N’hi ha molts que sense massa educació fan servir els llibres com a simple decoració per al menjador». Aquesta frase té dos mil anys. La va escriure Sèneca al s. I dC tip de veure com els rics es gastaven un dineral en llibres només per fer bonic, perquè no tenien cap intenció de llegir-los. No, no és gens nou això de fer-se l'important comprant llibres.

Durant l’Edat Mitjana, molts nobles van seguir l’exemple romà i van invertir fortunes en les seves biblioteques particulars perquè tenir-ne una era símbol d’estatus. Amb l’arribada de la impremta va deixar de ser cosa exclusiva de l’aristocràcia i els mercaders i altra gent adinerada tenien bones biblioteques, no perquè els agradés la lectura, sinó perquè se'n podien pagar una. Era una manera de fer ostentació de la riquesa que tenien.

La cultura de masses

Al segle XIX els llibres eren a l’abast de molta gent. Ja no era qüestió de tenir llibres sinó de quins es tenien. Va ser el moment en què es va començar a delimitar la frontera entre l’alta cultura i aquells productes editorials pensats per les masses. En bona part, encara som hereus d’aquella dicotomia. Es pressuposa que si es llegeix segons què es té més nivell que si hom es decanta per títols que escapen als cànons de l’alta cultura. Això ho saben bé els aficionats a la literatura de gènere. Llegir novel·les policíaques o de ciència-ficció donava menys punts per entrar a l’Olimp de la cultura que els que es decantaven per títols i autors consagrats.

Notícies relacionades

La irrupció del món digital ha tingut un efecte curiós. Ara es llegeix molt a través de la pantalla electrònica i això ha fet que el llibre, en tant que objecte físic, hagi recuperat l’àurea de distinció d’èpoques pretèrites. És un camí similar al que està seguint el disc de vinil ara que tothom escolta música en ‘streaming’.

Només cal fer la prova anant en transport públic i comparar l’efecte que us produeix veure una persona llegint una pantalla (mòbil, e-reader, etc.) i una que ho fa amb un llibre de paper. Per això quan fem les reunions remotes ens assegurem que es vegin bé els nostres llibres que fan més goig i no pas una tauleta.

Els quadres també

El llibre no és l’únic objecte cultural que ha actuat com a element de distinció. La burgesia barcelonina del segle XIX era molt aficionada a comprar quadres a la Sala Parés, però més que tenir en compte la qualitat de les teles, es fixaven en els colors i en la forma del marc, perquè conjuntessin amb els mobles del menjador.