Club d’Educació i Criança de EL PERIÓDICO

Marta Borrell: la Greta Thunberg de l’educació

  • Una estudiant sevillana de 17 anys viatja a Moçambic per ser testimoni directe dels problemes d’educació a l’Àfrica i plasma la seva experiència en un documental, que s’estrena aquest cap de setmana

Marta Borrell: la Greta Thunberg de l’educació
2
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

«Un nen, un professor, un llibre i un llapis poden canviar el món». La frase està esculpida a la seu novaiorquesa de l’ONU. La seva autora és Malala Yousafzai, activista pakistanesa consagrada a defensar el dret a l’educació de les nenes i les dones. Amb 15 anys –ara en té 24– va patir un atemptat talibà que gairebé acaba amb la seva vida.

Amb un pla de la frase de Yousafzai comença el documental ‘Una luz en la oscuridad’, que narra el viatge de la sevillana de 17 anys Marta Carbonell a Moçambic per ser testimoni directe de com l’educació és l’assignatura pendent de molts països en vies de desenvolupament.

El gener de l’any passat, la Marta va ser convidada per l’ONU per parlar en un fòrum sobre Educació. Somriu quan l’anomenen la Greta Thunberg (icona juvenil de la lluita contra el canvi climàtic) de l’educació. «No em vull comprar amb ella, que és tan valenta i ha fet tantes coses. El que m’enorgulleix i m’alegra tant és que els nens estiguem prenent la iniciativa en camps tan importants com el medi ambient i l’educació. Cada vegada en som més. Heretarem el món, el prendrem quan ens toqui i mentrestant ¿no es té en compte el que diem? S’ha de lluitar contra això», admet la Marta a la sala Berlanga de Madrid, on presenta el documental a la premsa, que s’estrena aquest cap de setmana.

Amb un pare que es dedica professionalment als documentals de caràcter social, a la Marta el verí del cine li corre per les venes. Quan va acabar els estudis de secundària, va viatjar amb els seus companys al Marroc. «Va ser revelador, vam anar a escoles i em vaig adonar del problema que hi havia amb l’educació, que és la base de tot en la vida». La Marta va parlar amb els seus pares i tota la família va posar fil a l’agulla per fer un documental sobre el sistema educatiu a l’Àfrica.

Notícies relacionades

«Em vaig adonar que molts professors repeteixen les frases i criden molt i els alumnes no entenen gran cosa. Els costa moltíssim llegir i els intenten ensenyar coses que no són pràctiques per al seu dia a dia. Em vaig quedar impactada i em vaig sentir una mica inútil perquè vaig veure que molts nens pensen que la vida és així. Han de ser ells els que posin la primera pedra del canvi». Especialment esborronadores són les entrevistes amb joves africanes, que confessen a càmera que els mestres les obliguen a ficar-se al llit amb ells si volen passar de curs. Acaben embarassades, criant un nen i radicalment separades de l’activitat lectiva. Un infern.

«L’educació és una arma poderosa. L’única que queda al món. Per això és tan important reivindicar-la», afirma la jove, que ha aconseguit entrevistar per al documental importants personalitats acadèmiques i polítiques, com Federico Mayor Zaragoza, expresident de la UNESCO i president de la fundació Cultura de Pau, i Jaime Saavedra, director del departament d’educació del Banc Mundial.

Club d’Educació i Criança