Club de Fitnes

Un Nadal sense ansietat pel menjar

  • Per a algunes persones, aquesta època es converteix en un turment a nivell mental
  • Per evitar patir ansietat en aquesta època hem de desmitificar algunes idees arrelades en la mentalitat popular. 
GENTE COMIDA CENA NAVIDAD

GENTE COMIDA CENA NAVIDAD

3
Es llegeix en minuts
Begoña González

Arriba el Nadal i amb aquest, per a molts, una època d’ansietat pels excessos. Menjar de més, entrenar de menys, i una rutina una mica més sedentària envoltada de familiars i amics en qui el que preval és estar junts i compartir moments. Malgrat que no té res de dolent i que, fins i tot, arriba a ser positiu desconnectar de les rutines diàries per després tornar amb més força i havent descansat, per a algunes persones, aquesta època es converteix en un turment a nivell mental. 

L’ansietat és una activació física i mental que es produeix quan hi ha circumstàncies tant pròpies com externes que no pot controlar el subjecte. Per a algunes persones, generalment gent que està portant a terme una dieta estricta per baixar de pes, els àpats nadalencs, en els quals no podrà controlar la ingesta calòrica, es converteixen en una d’aquestes circumstàncies que s’escapen del seu control i li causen ansietat. Aquest estat causa una forta sensació d’angoixa i malestar psicològic que pot portar aquestes persones a crear una mala relació amb el menjar i els impedirà disfrutar de les festes. Abans de res, per evitar patir ansietat en aquesta època hem de desmitificar algunes idees arrelades en la mentalitat popular. 

1.   El progrés no es perd

En primer lloc, tres àpats «d’excessos» no fan perdre tot el procés. Si una persona menja de forma saludable la major part de l’any i es permet fer menjars copiosos en moments puntuals, no perdrà tot el progrés que ha anat obtenint al llarg dels mesos. El que passa principalment després d’aquest tipus d’àpats més copiosos és que es retenen més líquids de l’habitual i les digestions es tornen més pesades, però això no necessàriament farà retrocedir en el procés de la pèrdua de pes. L’important és que la resta d’àpats que es facin en aquest període siguin balancejats.

2.   Compensar no significa menjar menys

Un error comú és creure que per haver menjat de més en un de les ingestes, s’ha de compensar reduint en les altres. Ni de bon tros. Si es menja de més però després no se sopa «per compensar», s’acaba creant un perillós cercle viciós. Al no sopar, per exemple, l’endemà és molt probable que al matí, es tingui més sensació de gana i es torni a fer un àpat fora del normal o el planificat en la dieta. S’ha de respectar l’organisme, si se sent gana s’ha de menjar, però podem procurar que siguin més aliments vegetals, amb fibra, i evitar els ultraprocessats i aliments pesats per facilitar al cos la digestió i que el mateix organisme es reguli.

3.   Beure aigua és bàsic

A més de l’efecte saciant dels líquids, que poden ajudar a menjar amb menys ansietat. Beure aigua ajuda a eliminar més fàcilment la retenció de líquids que sol tenir lloc després de fer àpats copiosos i ajudarà que desaparegui abans la sensació de pesadesa que pot aparèixer després dels excessos.

4.   Escolteu el cos

Notícies relacionades

Tenir gana és normal, i sa. El rellevant és què li donem al cos quan apareix aquesta resposta fisiològica. De la mateixa manera, estar satisfet també és normal i hem d’aprendre a distingir la gana de les ganes de menjar. Als àpats nadalencs es pot tendir a menjar en excés per acontentar els altres o per l’ansietat que generen les festes, i en aquestes situacions escoltar el cos es torna un aspecte clau. Mengeu si teniu gana i deixeu de menjar quan no tingueu més gana. Forçar l’organisme qualsevol de les dues a la llarga serà contraproduent.

5.   ¡Disfruteu!

És una vegada a l’any, segurament als àpats us heu assegut amb gent que feia temps que no vèieu o que us venia de gust veure. Que el menjar sigui l’última de les vostres preocupacions. No us castigueu per menjar i permeteu-vos viure la relació amb el menjar de la forma més saludable possible. La simple tornada a la rutina i a la dieta saludable habitual eliminaran qualsevol excés que pugui haver-se produït en tres o quatre àpats.

Club de Fitnes de El Periódico