Passió d'història

Vacuna pionera a la Cerdanya

El 3 de desembre del 1800, el doctor Piguillem va inocular les primeres persones a Espanya. Com avui, la humanitat depenia de la ciència per combatre la malaltia

contra-1

contra-1

4
Es llegeix en minuts
Xavier Carmaniu Mainadé
Xavier Carmaniu Mainadé

Historiador

ver +

La nena no perd detall de l’escena. El seu germà és a la falda de la mare, que el distreu mentre el metge li fa una petita incisió al braç sense que el vailet se n’adoni.

La petita, enfurrunyada, reclama el seu torn i, arromangant-se, es planta davant del doctor:

–¡Jo també en vull!

El metge somriu i la complau sota l’atenta mirada de la mare, a qui espurnegen els ulls d’alegria.

Ara és una escena quotidiana, però fa 220 anys va ser un esdeveniment històric.

El 3 de desembre del 1800 està marcat al calendari de la història de la ciència perquè aquell dia, a Puigcerdà, el doctor Francesc Piguillem Verdacer va inocular les primeres vacunes de tota la Península Ibèrica. A casa nostra, ningú abans havia provat aquell innovador remei per fer front a la temuda verola. Per això la mare dels vacunats i el facultatiu van acordar ser discrets i no dir res fins comprovar que tot anava bé. No comptaven, però, amb l’alegria d’una canalla que estaven entusiasmats amb l’experiència i que de seguida van córrer a explicar-ho a tothom. La verola era un perill mortal i els nens ho sabien. Cada any 400.000 europeus morien per aquesta malaltia i els supervivents arrossegaven seqüeles terribles: des de les marques de les pústules fins a la ceguesa en molts casos.

El xafardeig

L’endemà a Puigcerdà tothom sabia que hi havia dos nens vacunats i no es parlava d'altra cosa. Uns criticaven la mare per deixar infectar els seus fills amb una malaltia mortal; altres atacaven el metge per ser massa audaç, advertint-lo que s’havia precipitat. Estaven equivocats, el doctor Piguillem sabia molt bé el que es feia.

S’havia llicenciat deu anys abans a Cervera, l’única universitat activa al país des de la guerra de successió perquè el Rei havia clausurat les altres. Era un centre amb tan pocs mitjans que els alumnes no podien fer pràctiques i només hi aprenien les velles teories escrites en llatí. Tot allò ja estava superat per la nova ciència i Piguillem –fill i net de metges i apotecaris– ho sabia. Portava la professió a la sang i ho va demostrar al tornar a casa havent acabat els estudis.

Inicialment va exercir al costat del seu pare, però no es conformava en ser un metge de poble i prou. La seva curiositat i ganes d’aprendre el van portar a investigar. El reconeixement a la seva feina va ser immediat i l’Acadèmia Mèdico-Pràctica de Barcelona li va premiar un estudi epidemiològic de la Cerdanya i un altre sobre el tètanus neonatal. Però Piguillem no només mirava cap a la capital catalana. També mirava cap al nord.

‘Fake news’: la notícia falsa de les banyes al front

Si ara algunes de les delirants teories conspiranoiques asseguren que amb la vacuna de la Covid-19 unes ments malvades ens implantaran un xip per controlar els nostres pensaments, fa dos segles alguns estaven convençuts que si t’inoculaven la verola de les vaques, et creixien banyes al front. Fals. Els cornuts són una altra cosa.

Els biògrafs no es posen d’acord si va viatjar a París i Montpeller per ampliar els seus coneixements o si ho feia comunicant-se pre carta amb els facultatius francesos. Sigui com sigui, una cosa és clara: Piguillem llegia. Molt. Sobretot d’un tema que el tenia capficat: la vacuna de la verola. 

La lectura que corria de mà en mà entre els científics punters del moment eren els resultats publicats pel doctor Edward Jenner. Durant 20 anys aquest metge anglès havia observat com els camperols infectats per la verola de les vaques quedaven immunes i no contreien la verola humana. El 1796 va deixar de mirar i va passar a l’acció amb els primers experiments. Va inocular pus dels ruminants a alguns individus i durant dos anys va comprovar que no emmalaltien. L’assaig que va publicar el 1798 anunciava resultats contundents: ¡l'ús de la ‘Variolae vaccinae’ funcionava! Des d’aleshores la paraula ‘vacuna’ es va convertir en sinònim de salvavides.

De Viena a París

Notícies relacionades

Imitant la gesta de Jenner, es va començar a vacunar a Viena, Ginebra, Milà... i a París. Allà el doctor François Colon va inocular el virus al seu únic fill de només 11 mesos sense cap problema. Era l’agost del 1800. Entusiasmat, Colon va promoure l’ús massiu de la vacuna i va proporcionar tractament gratuït als pobres.

Quan el doctor Piguillem va saber què havia fet el seu col·lega francès li va demanar una mostra de pus de vaca com la que havia donat al seu fill. El paquet va arribar a Puigcerdà el desembre del 1800. 

Club Passió d’història d’EL PERIÓDICO

En el club Passió d’Història d’EL PERIÓDICO volem reunir aquelles persones que, com a vosaltres, les fascinen els fets i els personatges que han marcat l’esdevenir de la humanitat. EL PERIÓDICO us ofereix aquest fòrum perquè envieu comentaris, feu consultes i proposeu temes que voldríeu que tractéssim en aquest espai. Uniu-vos a la comunitat d’apassionats de la història d’EL PERIÓDICO. Entre tots crearem un espai en el qual disfrutar d’aquesta emocionant afició.