Gent corrent

Antonio Vázquez: "En les cavalcades de la meva infància hi havia tractors i carros"

El 'mecànic en cap' de la cavalcada de Barcelona revela les qüestions tècniques de les carrosses reials.

zentauroepp46417011 antonio vazquez contra contraportada190103202214

zentauroepp46417011 antonio vazquez contra contraportada190103202214 / juan camilo moreno

3
Es llegeix en minuts
Gemma Tramullas
Gemma Tramullas

Periodista

ver +

¡Atenció friquis dels vehicles antics! ¿Què hi ha sota la decoració de les carrosses de la cavalcada dels Reis Mags de Barcelona? Tres autobusos Pegaso 6038 (un símbol del transport públic dels anys 80), un Pegaso 6420 i dos Mercedes O405. Antonio Vázquez (Lugo, 1963) coordina un equip de 40 voluntaris que fan que la cavalcada que comença a rodar avui dissabte a les 18.00 hores avanci amb seguretat entre la multitud.

¿Recorda les cavalcades de la seva infància?

Molt poc. Vaig néixer a San Esteban de Atán, Lugo, i quan tenia un any vam venir a Barcelona. Anava a la cavalcada de Nou Barris i recordo que hi havia tractors i carros, molt poca cosa comparat amb el que hi ha ara.

Les sis carrosses de la cavalcada de Barcelona són vells autobusos.

Són vehicles antics de TMB [Transports Metropolitans de Barcelona] que van fer el seu servei durant 15 anys i estaven destinats al desballestament. Fa 20 anys, l’Icub [Institut de Cultura de Barcelona] ens va manifestar la necessitat de fer carrosses per a la cavalcada i es va manar habilitar diverses unitats retirades per un carrosser.

Era una petició inusual.

Totalment. Abans es donaven vehicles antics a països com ara Guinea i Cuba, però això ja està en desús. En aquell moment s’estaven donant de baixa els primers Pegaso 6038. Algunes carrosses voregen els 40 anys, però estan molt bé tècnicament, perquè és una tecnologia senzilla.

¿Vostè ja treballava a TMB quan va arribar aquesta petició?

Sí, hi vaig entrar com a aprenent als 17 anys i llavors era responsable de manteniment del taller on es van habilitar les carrosses. Es va tallar l’estructura i es va deixar el xassís, el motor, les rodes i el lloc de conducció sense coberta. Tenim un ral·li anual de vehicles antics que també porto jo. Soc el friqui d’aquestes coses.

La cavalcada el va enganxar.

Va començar com una obligació, però la màgia de la cavalcada em va envair, com a tothom. He anat canviant de lloc a l’empresa i ara soc responsable d’explotació, però continuo participant-hi de manera voluntària.

Coordina un equip de 40 persones entre tècnics i conductors.

Els mateixos col·laboradors que tenia fa anys quan estava al taller continuen acudint a la meva crida per encarregar-se dels cotxes. ¡Som un munt de friquis! [riu].

¿Quina és la situació més espinosa que ha viscut?

Un any es va espatllar el motor d’una de les carrosses dels Reis en l’últim moment. Anaven a posar dos Reis en una mateixa carrossa, però me la vaig jugar una mica i vam decidir remolcar-la. Pensàvem que quedaria lleig, però els nens cridaven: “¡Quina carrossa més bonica!”

¡Salvats d’un pèl!

Havíem de portar dos conductors per poder girar als revolts, perquè la tracció d’aquests cotxes quan estan aturats és molt dura. Però va ser un èxit.

¿Vostè desfila?

Sí, també faig una mitja marató, amunt i avall, solucionant les cosetes que surten, que cada vegada en són menys. Una vegada, pujant per l’avinguda Maria Cristina va començar a sortir fum d’una de les rodes d’un carruatge petit i jo anava al costat de figurant amb un extintor, l’anava ruixant per refredar-la.

¿Quins canvis ha vist en aquests 20 anys?

El que més ha canviat és tota la regidoria al voltant de les carrosses i de la gent que va a peu, que cada vegada en són més. La cavalcada es va allargant. Aquest any m’ha fet molta pena donar de baixa la carrossa del carbó, que portava la seva pròpia banda i era molt animada. Ara els carboners aniran caminant. La novetat és la decoració de la carrossa del rei Gaspar.

Notícies relacionades

¿Què els demanaria als Reis Mags?

Uns motors elèctrics per a les carrosses que siguin fàcils d’adaptar i muntar, que no passi res amb les aglomeracions... ¡I que no plogui! En 20 anys només ha plovisquejat alguna vegada.