"L'escola innovadora dóna un tracte al nen més humanitzat"
A la Nova Escola Entença el Nicolás no trobarà a la seva aula de P-3 ni pupitres, ni pissarres ni llibres de text

María Estepa i el seu fill Nicolás, al sofà de casa. /
El Nicolás comença avui P3 a la Nova Escola Entença –que literalment és nova–, però allà no hi trobarà ni pupitres, ni pissarres, ni llibres de text. «I a més anirà descalç», afegeix amb cert aire de sorpresa la seva mare, María Estepa. Es tracta d’un dels pocs col·legis innovadors de Barcelona, on el ritme d’aprenentatge el marca l’alumne i no el professor. I s’inspira en el model escandinau, on és habitual que els nens vagin sense sabates a l’aula, ja que defensen que estan més relaxats i en conseqüència més predisposats a aprendre.
«És una escola d’educació lliure, viva, amb espais oberts i un tracte al nen molt més humanitzat», assegura Estepa. El petit i 25 nens més inicialment es van quedar sense plaça a l’escola; però la seva mare es va mobilitzar –va escriure als diaris (entre els quals aquest), va participar en manifestacions i fins i tot va parlar amb Ada Colau– perquè obrissin una altra línia de parvulari. I ho va aconseguir.
Mètode diferent
Aquesta funcionària, de 35 anys, volia per al seu fill «un altre tipus d’educació», una de molt diferent de la que ella va rebre en un col·legi religiós. «Prefereixo que aprengui el cicle de l’aigua observant el cel i que al final de l’explicació acabi bevent aigua de la font del pati, per exemple, que amb un llibre de ciències». Això sí, Estepa insisteix que el currículum és el mateix que en altres centres. «Un nen de 6 anys ha de saber llegir però el mètode és diferent», explica la mare.
A més a més, explica que l’escola és flexible i s’adapta a les necessitats dels alumnes. «Si en algun moment necessiten taules, en tindran, però amb una disposició diferent de la tradicional, segurament en forma de cercle». Això serà més endavant. De moment avui el Nicolás s’asseurà al terra de la Nova Escola Entença, que havia de ser un flamant col·legi als terrenys de la presó Model, però ara s’ubica en barracons del recinte d’Escola Industrial.
El petit encara no sap (o no ho diu) què vol ser de gran. «Que sigui el que vulgui, però sobretot que sigui feliç», diu amb un somriure la seva mare.
Educació primària Innovació educativa Periodisme amb el ciutadà Nou curs Educació a Catalunya
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Presumpta administració deslleial Els Mossos confisquen documents i joies als marmessors de Pere Mir
- MOBILITAT Controls a les carreteres gironines pel pont de l’1 de maig
- Nova instrucció als registres El Govern aprova una instrucció per fer efectiva la prohibició dels ventres de lloguer
- Successos Un piròman provoca nou incendis en mitja hora a Cambrils i deixa danys en comerços i restaurants
- Conseqüències de l’apagada El Govern té un pla b amb reserves de gasoil per si hi ha una altra apagada
- Entrevista Joan Gabriel Bergas, catedràtic en Enginyeria Elèctrica de la UPC: "Són set 'barcelones' que van caure de cop"