BÚSTIA CIUTADANA

Piscines a ple sol

Una ciutadana proposa que les instal·lacions estiguin obertes més enllà de les hores centrals

1
Es llegeix en minuts
PAULA PÉREZ / BARCELONA

Quedar-se a la ciutat durant l'estiu és una opció que abracen cada any més persones. Els motius oscil·len entre l'obligació de quedar-se i el gust per fer-ho. Però estiuejar entre edificis no significa un rebuig a les pràctiques habituals, sinó que hi ha una opció pública per adquirir una mica de color en la pell: les piscines públiques. Inma Vicente va escriure a Entre Tots per saber per què algunes d'aquestes piscines no tenien un horari que permetés disfrutar-ne fora de les hores centrals del dia, és a dir, que obrin a les set del matí i tanquin a les vuit del vespre.

La pregunta no obeeix només a consideracions de conveniència, sinó de salut: totes les recomanacions dels dermatòlegs diuen que a l'estiu convé evitar exposar-se al sol en les hores centrals del dia, que és just quan les piscines públiques estan obertes. Especialment s'ha d'evitar l'exposició al sol entre la una i les quatre o cinc de la tarda.

Notícies relacionades

Raúl de Lucas, cap de la secció de Dermatologia de l'Hospital La Paz a Madrid, afirma que aquesta recomanació «no ha de traduir-se en una limitació en els horaris de les piscines públiques». El dermatòleg argumenta que la millor opció és educar dels riscos que suposa el sol. A Barcelona no existeix un únic horari de les piscines perquè cada gestor administra les instal·lacions de la forma que considera més oportuna. Així, la piscina municipal de Montjuïc obre tots els dies d'11.00 a 18.30 hores. En canvi, la piscina descoberta del Centre Esportiu Municipal Sant Sebastià està oberta de 6.30 a 23.00 hores en dies laborals, mentre que els dissabtes obre les portes mitja hora més tard i els diumenges, de 08.00 a 20.00 hores.

Zones d'ombra

Segons l'Ajuntament de Barcelona, els horaris de les piscines municipals de Barcelona es programen en general en funció de la demanda i a la rendibilitat de la instal·lació. I, en qualsevol cas, tota la xarxa de piscines públiques estan dotades de zones d'ombra per protegir-se del sol.