BÚSTIA CIUTADANA

Obligat a anar a Urgències

El CAP Guineueta donava cites a una setmana vista per tractar un refredat amb febre

1
Es llegeix en minuts
MARCOS GARCÍA

Amb febre i símptomes de refredat, el 17 d'abril passat, Pedro Cervera, educador social veí de Barcelona, va anar al CAP Guineueta a demanar hora amb el seu metge de capçalera. "La meva sorpresa va ser quan me la van donar al cap d'una setmana. Al reclamar, em van fer parlar amb un responsable, que em va informar que era habitual donar les cites amb aquest marge de temps", va escriure Pedro en la denúncia que va enviar a Entre Tots. Aquell dia, l'única opció de Pedro va ser anar a Urgències per un refredat, just el que les autoritats mèdiques diuen als ciutadans que no han de fer.

Una vegada allà, Pedro es va adonar que no era l'únic que estava en aquella sala d'espera per la mateixa raó. «Després d'esperar més d'una hora allà, i veient que havia d'esperar com a mínim una hora més, vaig haver de marxar, ja que havia d'anar a treballar», comenta Pedro. Aquell dia ningú el va atendre. 

Notícies relacionades

El Servei Català de la Salut sosté que el termini màxim d'atenció programada als CAP és de 48 hores, una cosa que no passava al centre de la Guineueta quan Cervera hi va anar. La solució de derivar els pacients al servei d'atenció d'urgències desemboca en una llista d'espera massa llarga i l'augment del temps per ser atès. Aquest sistema d'organització afecta negativament un servei d'atenció urgent que, tal com reconeix Jordi Morato, de l'Institut Català de la Salut (ICS), "ha de ser el més ràpid i eficaç possible per la mateixa seguretat dels ciutadans a l'hora de ser atès". Les raons per les quals es va arribar a una situació d'aquest tipus al CAP Guineueta són una "incògnita", segons admet el mateix Morato, que destaca que "es tracta d'un cas puntual" pel qual s'ha de disculpar davant el ciutadà. Morato assegura que els centres de l'ICS compten amb els recursos necessaris per atendre qualsevol visita espontània. Si pel que sigui no funciona, la solució sempre és la mateixa: anar a les (col·lapsades) Urgències.

Per a Pedro, el sistema fa que "no hi hagi una altra solució que l'automedicació". Això, "o anar a l'hospital de la Vall d’Hebron, que encara que trigues hores a atendre't no et deriven a un altre lloc i t'acaben solucionant el problema". Dues solucions potser excessives per curar un refredat.