Castigats sense tele

Un veí de Gósol exigeix que al poble es puguin veure tots els canals de la TDT

2
Es llegeix en minuts
Alba Crespo Rubio

Diu el cens que a Gósol (Alt Berguedà) hi ha 223 habitants, encara que no tots hi visquin l'any sencer. Joaquim Vidal (professor jubilat de 61 anys), un dels que no només va allà a l'estiu, denuncia a Entre Tots que el mateix motiu que li dóna a la zona un indubtable atractiu –està envoltada per la serra del Cadí i parapetada pel Pedraforca– implica inconvenients: a Gósol no es veuen tots els canals de la TDT perquè no arriba el senyal terrestre. Amb l'apagada analògica del 2010 ja van deixar de veure's alguns canals de televisió; avui, després de la resintonització per la incorporació del dividend digital per a la cobertura mòbil de 4G, a Gósol continuen sense veure canals catalans públics, com el Canal 33, i alguns de privats. En la seva carta, Joaquim lamenta els efectes que pugui tenir deixar de sintonitzar canals en llengua catalana.

Notícies relacionades

Fa temps que Joaquim, els seus veïns i l'Ajuntament de Gósol demanen una solució. Núria Calvo, cap de premsa del Servei de Telecomunicacions, dependent de la Conselleria d’Empresa i Ocupació, respon que es va posar remei a la falta de senyal el 2012. Llavors, quan es va acabar la denominada encesa digital de la TDT, a Gósol es va efectuar una despesa suplementària per instal·lar una antena parabòlica amb la qual rebre el senyal per satèl·lit. «Aquesta és la solució que per ara es considera definitiva», diu Calvo, que afegeix que si per satèl·lit no es reben els mateixos canals que per via terrestre «la responsabilitat és de la televisió pública catalana, que no emet els seus canals secundaris per TDT-SAT». El mateix s'aplica als canals privats que no es veuen.

Gósol no és l'única localitat on passa una cosa semblant: hi ha 120 pobles més a Catalunya als quals la seva ubicació o les seves condicions atmosfèriques castiguen sense veure la mateixa tele que els altres. Una solució és comprar una antena particular i contractar un instal·lador. En aquest cas haurien d'assegurar-se de trucar-li des d'un mòbil que funcionés, perquè la falta de cobertura no afecta només la televisió: la majoria d'empreses de telefonia mòbil no tenen xarxa a la zona. No és estrany que Vidal es mostri «indignat» i escrigui: «Si volem un país gran, hem de cuidar tots els pobles, per petits que siguin»