Anàlisi

Dimissió obligada

2
Es llegeix en minuts
Javier Pérez Royo
Javier Pérez Royo

Catedràtic de Dret Constitucional

ver +

Una vegada que s'ha fet pública la comptabilitat de Luis Bárcenas, Mariano Rajoy no pot continuar sent president del Govern. Com més trigui a reconèixer-ho així, més profunda serà la crisi a la qual el seu partit i el seu Govern s'hauran d'enfrontar. I com a conseqüència d'això, més greu serà també la crisi del sistema polític espanyol.

El president del Govern no pot demanar als ciutadans que facin com que no han vist el que han vist. La comptabilitat secreta del PP ja no és un rumor que corre en els cenàcles polítics, sinó un document conegut per l'opinió pública espanyola i mundial. Cap dels mitjans de comunicació que han donat a conèixer el document n'ha posat en dubte l'autenticitat així com la veracitat del contingut. La presumpció de veracitat de la comptabilitat de l'extresorer del PP és alta. I aquesta presumpció de veracitat resulta incompatible amb la presumpció d'honorabilitat del president del Govern.

Sense la destrucció de la presum-pció de veracitat de la comptabilitat de Bárcenas, Rajoy no pot recuperar la seva presumpció d'honorabilitat. Això és simplement el que s'esperava de la compareixença de dissabte: que el president del Govern fos capaç de destruir la presumpció de veracitat de Bárcenas d'una manera que pogués ser acceptada per la ciutadania. Espanyola i europea, com a mínim.

Però va passar tot al contrari. El president del Govern ens va demanar als ciutadans una cosa més que un acte de fe, ja que la fe, en la clàssica definició del Ripalda, consisteix a creure en el que no veiem, mentre que Rajoy ens va demanar no només que creguéssim en el que no veiem, sinó que no creguéssim en el que hem vist. I tot plegat, sense donar-nos una explicació de per què ho hauríem de fer.

I això és senzillament impossible. Cap sistema democràtic pot descansar en la renúncia dels ciutadans a veure el que han vist. I no només ells, sinó els ciutadans de tots els altres països del món i en especial els de la Unió Europea. La renúncia al coneixement és incompatible amb la democràcia.

Pèrdua d'honorabilitat

Notícies relacionades

Si aquesta és tota la resposta que és capaç de donar-nos el president del Govern a la publicació de la comptabilitat de Bárcenas, ha de presentar la dimissió. I ho ha de fer de manera immediata. La pèrdua d'honorabilitat de Rajoy davant l'opinió pública espanyola i europea només pot anar a més. Cada dia que passa és més sólida la presumpció de veracitat de la comptabilitat i més feble la presumpció d'honorabilitat del president del Govern.

Hauria preferit no haver d'escriure aquest article. Però crec que no serveix de res enterrar el cap a la sorra i renunciar a veure la naturalesa del problema amb què ens hem d'enfrontar. El Govern i el PP es troben en la posició en què es troben com a conseqüència no d'un atac exterior, sinó del coneixement públic, des del cor del mateix partit, del que ha estat la conducta dels seus dirigents més destacats des de pràcticament la fundació de l'organització. No poden seguir dirigint el país.