GUIES DAVANT DE LA COVID-19

Els parcs naturals t'esperen... amb límit d'aforament i sense tocar

20181011 noubusparcnatural

20181011 noubusparcnatural

3
Es llegeix en minuts
Juan Fernández
Juan Fernández

Periodista

ver +

Després de gairebé tres mesos tancats a casa, passejar per la naturalesa s’ha convertit en un dels plaers més anhelats per a la població confinada i ja és, de fet, una de les activitats d’oci més demandades després de l’inici de la desescalada. La xarxa espanyola d’espais naturals protegits brinda aquesta experiència en entorns d’incalculable vàlua mediambiental, però l’ombra del coronavirus es deixarà notar també en les visites que a partir d’ara rebran. Seran excursions limitades per les normes de distanciament social i de vigilància higiènica que marquen la ‘nova normalitat’, però que no impediran el plaer de sentir, a la fi, la naturalesa en tota la seva esplendor.

L’Institut de Qualitat Turística Espanyola (ICTE) ha elaborat una guia per disfrutar d’aquests espais evitant convertir un passeig per un bosc protegit en una oportunitat per propagar la Covid-19. La majoria de les indicacions van dirigides al personal encarregat de gestionar els 15 parcs nacionals, 132 parcs naturals i altres espais d’interès mediambiental que hi ha repartits per tot el país, com aiguamolls, zones d’especial protecció d’aus (ZEPA), paratges naturals o llocs d’interès científic. L’accés a aquests recintes i el seu manteniment estaran sotmesos a estrictes limitacions d’ús i aforament i l’estada als espais comuns haurà de respectar les mesures de distanciament interpersonal propis dels temps del coronavirus.

¿Què hem de saber abans d’anar-hi?

L’ICTE delega en els administradors de cada centre l’adaptació del protocol a les característiques pròpies de l’espai protegit, per la qual cosa és aconsellable trucar-hi abans d’iniciar l’excursió per saber si hi ha places disponibles, tant per a les visites lliures com que contemplen servei de guia, i conèixer els requisits sanitaris que cal complir, com l’assistència amb l’obligada mascareta o el respecte de les noves limitacions d’estada de persones en els espais comuns i d’ús del pàrquing de vehicles, que també serà restringit.

¿Què hi trobarem a l’arribada?

Per evitar les aglomeracions, les àrees de recepció estaran senyalitzades, garantint la separació de grups de visitants entre si, així com entre aquests i el personal del centre, que haurà de treballar protegit per mampares. Als taulells no trobarem els tradicionals fullets ni guies d’ús compartit. Tampoc trobarem materials didàctics en format digital, com pantalles interactives i altres elements tàctils que requereixin la manipulació per part dels excursionistes. L’objectiu és que cap turista toqui res que hagi tocat abans un altre visitant.

¿Com serà l’excursió?

Als espais oberts i de lliure circulació, l’experiència mediambiental distarà poc de la que podríem haver tingut abans de la pandèmia, però les zones d’accés restringit tindran ara un règim més estricte. Així, els miradors i altres punts de tractament especial estaran sotmesos a més vigilància i el temps d’ús d’aquestes estades serà més limitat. Els observatoris d’aus tindran l’aforament delimitat i tots els materials òptics que continguin, com prismàtics o teleobjectius, es desinfectaran després de cada ús, o seran inhabilitats si aquesta mesura d’higiene no es pot aplicar.

¿Quines activitats canviaran?

Notícies relacionades

Les que es realitzin a l’aire lliure experimentaran poques variacions i tindran prioritat respecte a les que abans s’oferien en espais tancats, com aules d’educació ambiental i un altre tipus de tallers, l’aforament de les quals serà limitat o directament seran cancel·lades. En el cas de certes activitats recreatives especials, com escalades o descens de barrancs, les eines que aportin els centres o les empreses de lleure acreditades s’hauran de desinfectar després de cada ús. Alguns centres compten amb espais per projectar material audiovisual de caràcter didàctic. Ara, en aquestes sales hi haurà d’haver un seient lliure per cada localitat ocupada i només s’utilitzaran les files senars.

El nou protocol d’ús dels espais protegits naturals adverteix que els pares són responsables que els seus fills mantinguin la distància de seguretat de la resta de visitants.