GUIES CONTRA LA COVID-19

Golf: Una tornada descafeïnada al 'green'

El nou protocol de Sanitat redueix a quatre les persones per partida, que amb prou feines podran tocar la bola i hauran d'arreglar els búnquers amb els peus

zentauroepp9111747 golf turismo200513103216

zentauroepp9111747 golf turismo200513103216 / RAMON GABRIEL

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho
Julia Camacho

Periodista

ver +

Els qui pensaven que el ‘green’ permetria mantenir la vella normalitat per allò de jugar en grans espais a l’aire lliure s’equivocaven. Els camps de golf ja comencen a obrir les portes en aquells territoris en fase 1, però la dinàmica que obliga el protocol de Sanitat contra el coronavirus fa que la tornada dels esportistes sigui, com a mínim, descafeïnada. No podran tenir gairebé contacte amb la bola o el banderí del forat, hauran de reposar el búnquer amb els peus i acudir, ja equipats, només cinc minuts abans i directes al camp de joc.

Aquestes són algunes de les recomanacions del catàleg aprovat per l’Institut de Qualitat Turística Espanyola (ICTE), que ha tingut molt en compte les propostes fetes pel món del golf. Un esport que, per les seves pròpies característiques, ja augurava una tornada segura en vista de l’amenaça del coronavirus, ja que és fàcil evitar el contacte i mantenir la distància social al camp. I els 273.000 aficionats federats (és el quart esport espanyol en nombre de llicències) esperaven amb impaciència les mesures per tornar a un dels 400 camps repartits per tot el territori espanyol. El golf genera cada any 2.500 milions d’euros i 30.000 llocs de treball directes i indirectes gràcies a l’1,4 milions de turistes, de mitjana, que escullen el nostre país per practicar-lo. Segons la Federació, Espanya és primera destinació de golf dels països europeus i també la primera destinació mundial de turisme internacional de golf.

De moment, igual que en altres activitats comercials o hoteleres, es recomana controlar l’aforament i promoure tant la reserva com el pagament dels ‘greenfees’ de manera ‘online’ o mitjançant sistemes ‘contactless’. De la mateixa manera, les recomanacions continuen sent facilitar per part de les instal·lacions l’ús de solucions desinfectants, aigua i sabó per rentar-se les mans tant als usuaris com als empleats. Així mateix, es recomana ventilar almenys una vegada al dia les diferents àrees del camp. El club de golf només podrà obrir la casa club per a l’accés als forats o a la botiga, però no el saló social.

¿Com seran les partides de golf?

Les recomanacions sanitàries apunten que els jugadors hauran de vestir-se amb la roba adequada per al joc a casa, ja que no podran fer ús dels vestidors. «Hauran d’acudir directament al ‘tee 1’ cinc minuts abans de la sortida», especifica el protocol sanitari. Les partides inclouran un màxim de quatre persones, de manera que s’entén que la presència dels cadis queda exclosa o limitarà el joc a només dos golfistes. Tots ells mantindran les distàncies de seguretat al llarg del recorregut.

Al camp de pràctiques, també es mantindrà la distància entre cada jugador, fins i tot per a les classes, i s’insta a higienitzar periòdicament tots els elements.

¿Quin material podran portar?

Els buguis per moure’s pel camp seran d’ús individual o familiar, i es desinfectaran abans i després de cada ús, igual que els carros manuals o elèctrics. Això sí, està prohibit utilitzar els netejaboles, fonts i bancs, de manera que els esportistes hauran d’anar proveïts d’aigua, del seu propi esprai de neteja de boles, de raspalls per treure la brutícia i draps per assecar les boles.

¿Com es refà el búnquer després d’un cop?

El pas per la zona de sorra sembla complicat, perquè els clubs hauran d’evitar els rasclets. Així, els jugadors hauran de reposar la sorra com puguin.

Compte amb la bola

Notícies relacionades

La normativa redueix al mínim el contacte amb la bola. És més, els forats hauran de disposar d’un mecanisme perquè la bola no se’n vagi al fons, i es recomana no recollir-la amb la mà, sinó amb algun accessori. Tampoc està recomanat retirar o tocar el banderí del forat.

A l’acabar, directe a casa

El protocol de Sanitat es mostra molt clar. Una vegada conclosa la partida, res d’entretenir-se a netejar les sabates, pals o boles, ja que s’ha d’anar directes del camp al pàrquing.