Empresa i ODS

Un nou sector empresarial

El 2015, les Nacions Unides van definir 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS), desglossats en 169 metes a aconseguir el 2030

Un nuevo sector empresarial

Un nuevo sector empresarial

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Com poden les empreses contribuir al compliment de l’agenda de desenvolupament global? Multinacionals com l’espanyola Acciona ho tenen clar, «no som una companyia de construcció que s’ha diversificat en el negoci d’energia, o una companyia d’energia amb un llegat de construcció», assenyalen des de la companyia, «som una empresa d’un nou sector que orienta la seva estratègia i les seves solucions a les necessitats i oportunitats de desenvolupament de l’agenda sostenible definida pels ODS i la transformació cap a una economia baixa en carboni».

En aquest sentit, Acciona es posiciona com a pionera en un nou sector que entén que l’activitat empresarial només té sentit en el marc de la contribució al compliment dels ODS i la lluita contra el canvi climàtic: «Parlem d’un nou sector d’activitat que anomenem ‘smart’, en al·lusió que l’activitat empresarial d’Acciona es basa en cinc eixos: sostenibilitat, mitigació, adaptació, resiliència i transformació» expliquen també des de la companyia.

Acciona, a través dels seus projectes d’energia renovables i infraestructures, contribueix a reduir les bretxes existents i generar un impacte positiu de manera local, prenent com a referència les 169 metes dels 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS).

Així doncs, la multinacional espanyola ofereix respostes sostenibles i rendibles a reptes presents i futurs com l’escassetat d’aigua, la descarbonització del sistema energètic, les infraestructures resilients i la innovació, les necessitats noves i creixents de la concentració de la població a les ciutats i la mitigació del canvi climàtic.

Notícies relacionades

D’aquesta manera, la seva activitat contribueix de manera directa a avançar en cinc dels ODS, els vinculats a la disposició i gestió sostenible de l’aigua i el sanejament (ODS 6); el d’accés a energia assequible, sostenible i utilitzada eficientment (ODS 7); el desenvolupament d’infraestructures resilients i innovadores (ODS 9), i el dedicat al desenvolupament inclusiu i resilient de les ciutats (ODS 11), i, derivat de l’anterior, al desenvolupament de solucions integrades per combatre el canvi climàtic i els seus efectes (ODS 13).

I com es pot mesurar l’impacte real de l’activitat de la companyia en l’assoliment d’aquests ODS en aquests temps de ‘greenwhasing’? Per poder assegurar la credibilitat i transparència d’aquest esforç, Acciona està desenvolupat una metodologia interna de mesurament d’impacte en línia amb els ODS, per conèixer de forma objectiva i rigorosa els impactes positius generats, i gestionar i mitigar qualsevol potencial impacte negatiu al llarg de tot el projecte. Aquest sistema es basa en estàndards i mètriques internacionalment reconegudes com: els principis d’impacte de l’IFC, el GIIN (‘global impact investing network’), eines de ‘lean data’, ‘impact management project’, etc. L’eina permetrà quantificar la contribució d’Acciona al creixement econòmic, social i mediambiental local.

Temes:

Especial ODS