SOSTENIBILITAT

Menys tones de residus als nostres mars, rius i costes gràcies al projecte Mares Circulares

La iniciativa de Coca-Cola a Espanya se centra en la recollida de residus, la sensibilització de la població i la recerca de solucions des de l'àmbit acadèmic i empresarial

1

1

5
Es llegeix en minuts
Lara Bau

Els residus a nivell mundial augmentaran un 70% per al 2050, segons un estudi publicat pel Banc Mundial. Amb uns recursos finits i una població que no para de créixer, el model econòmic lineal de produir, utilitzar i llençar ja no dona més de si. Si seguim aquest ritme, per al 2050 necessitarem gairebé dos planetes més per obtenir els recursos per poder viure a la Terra.

En aquest context, l’alternativa és corbar aquesta línia cap a un model econòmic circular que redueixi residus, recuperi materials i impulsi al màxim el reciclatge, assegurant la sostenibilitat. Aquest canvi de model gens senzill, però és important fer els primers passos en aquest llarg camí.

Coca-Cola a Espanya vol liderar aquesta transició cap a l’economia circular i, per aconseguir-ho, s’ha fixat uns objectius molt concrets per a l’any 2030: recollir i reciclar l’equivalent a tots els envasos que comercialitzi a nivell global; que els seus envasos siguin 100% es reciclables i continguin almenys el 50% de material reciclat, i generar una cultura del reciclatge i segellar aliances per millorar la gestió dels residus.

Com a part d’aquests compromisos, el 2018 Coca-Cola va posar en marxaMares Circulares, un ambiciós projecte de col·laboració per fer front als residus marins i impulsar l’economia circular que aquest any celebra la segona edició, i que va néixer amb tres objectius molt clars: recollir residus de costes i mars, sensibilitzar la població sobre la necessitat de reciclar i buscar solucions –des de l’àmbit acadèmic i empresarial– a la contaminació marina.

El més urgent: netejar costes, reserves i fons marins 

La primera acció que havia d’emprendre aquest projecte estava clara: mitigar els efectes d’una economia lineal en el medi ambient. És a dir, retirar els residus dels llocs on mai haurien d’arribar: tant les platges i entorns aquàtics com les reserves marines o el fons dels mars i oceans. 

Amb l’ajuda de 5.000 voluntaris i el treball de la Fundació Ecomar i l’Associació Chelonia, entre altres entitats participants, el 2018 es van netejar 76 platges d’Espanya i 6 de Portugal i es va contribuir a la conservació de les 10 reserves marines d’Espanya i d’un entorn natural a Portugal: l’Àrea Marina Protegida Isla de San Miguel.

Els fons marins tampoc s’escapen de la contaminació i, gràcies a 70 vaixells de confraries pesqueres de 12 ports d’Espanya i Portugal, es van extreure milers de quilos de residus marins de les profunditats, majoritàriament plàstics, dels quals es va fer càrrec l’Associació Abocaments Zero després de desembarcar. 

Els objectius d’aquesta segona edició de Mares Circulares, que es duu a terme el 2019, són molt similars, amb la novetat que s’involucraran en total a 15 ports pesquers i s’afegiran tasques de preservació en 10 hàbitats marins de la Red Natura 2000, a més de les 10 reserves marines dependents del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.

El més important: sensibilitzar sobre la necessitat de reciclar

Recollir residus és potser la part més visible d’aquest projecte, però de la mateixa manera que no serveix de res endreçar la casa si no som ordenats, hauria sigut un esforç inútil si no aconseguim generar una cultura de reciclatge que eviti que aquests residus acabin a les platges i mars.

Amb aquest objectiu, durant l’estiu de 2018 es va instal·lar una haima sostenible en 12 de les platges més freqüentades d’Espanya i Portugal, en la qual es van repartir materials formatius i es van celebrar tallers de reciclatge i economia circular. Una haima que tornarà a recórrer les platges espanyoles i portugueses aquest estiu, amb una altra dotzena de jornades formatives.

Els milers de persones que visitin la haima podran conèixer els diferents productes d’ús comú que es poden fabricar a partir d’envasos de PET, des d’ampolles PET fins a sabatilles esportives, banyadors i fins i tot cadires.

Una tasca de sensibilització i formació sobre la importància de cuidar el medi ambient que s’estén també a milers de joves i adults a través de xerrades formatives en escoles i instituts de municipis de tot Espanya i Portugal, així com a les fàbriques de Coca-Cola a Espanya.

Una mirada cap al futur

A més d’emprendre l’urgent i l’important, és crucial mirar també cap al futur i establir les bases d’un canvi de model econòmic.

L’economia circular promou la gestió dels residus a través de les tres erres –reduir, reciclar i reutilitzar–, i Mares Circulares segueix aquesta lògica. Després recollir-los, els residus se separen i classifiquen per al posterior reciclatge i avaluació. En el cas del plàstic PET, Coca-Cola Iberia vol incorporar-lo en la seva cadena de valor al llarg de 2019, ja sigui en forma de nous envasos o articles de marxandatge, donant així una segona vida al material recollit.

A més, Mares Circulares permet recollir dades científiques sobre els residus marins a l’aplicar, en la retirada i gestió dels residus, la metodologia estandarditzada i internacionalment acceptada dels Convenis de Barcelona i OSPAR per a la protecció del mar. Una informació que, com que està a disposició dels investigadors en bases de dades públiques, permet avançar en el coneixement de l’impacte de la contaminació dels oceans.

De fet, i a través d’Associació Chelonia, el projecte ha recolzat ja tres investigacions sobre la matèria dirigides per equips de la Universitat de València, la Universitat San Pablo CEU i la Universitat de Cadis, als quals s’afegiran tres més durant el 2019.

Però en la recerca de solucions al desafiament dels residus, la creació d’un teixit empresarial que ajudi a mitigar aquesta problemàtica és tan important com els avenços científics.

Així, de la mà de l’Associació Chelonia, aquest any se celebra la segona edició del concurs Mares Circulares per impulsar les iniciatives empresarials que aportin solucions innovadores per impulsar l’economia circular. El projecte guanyador de la primera edició va ser PlasticFam, que proposa utilitzar la vegetació marina de la Badia de Cadis com a barrera natural per evitar que el plàstic (macro i micro) arribi a les costes.

 

Un projecte d’aliances

Notícies relacionades

Un projecte de l’envergadura de Mares Circulares no seria possible sense les més de 170 ONG ambientals i organismes públics i privats, al costat d’un comitè assessor d’experts, que participen en aquesta ambiciosa iniciativa.

Cap empresa, entitat, govern o persona pot resoldre el problema dels residus marins i impulsar l’economia circular en solitari. Junts, unint esforços, tot i que no és fàcil, sí és possible un món sense residus