Premi Empresa + Sostenible 2023

011h: De l’‘e-commerce’ de moda a la construcció sostenible

Els fundadors de Privalia es posen al capdavant de la transformació d’un sector clau que amb prou feines ha evolucionat en els últims 50 anys

011h: De l’‘e-commerce’ de moda a la construcció sostenible

011h

2
Es llegeix en minuts

El sector de la construcció representa actualment el 40% de la demanda energètica d’Europa, la 80% de la qual procedeix de combustibles fòssils. Millorar el rendiment energètic dels edificis, disminuir l’empremta de carboni dels materials utilitzats i augmentar la inversió en eficiència energètica es considera essencial per reduir les emissions globals, segons el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA).

"La construcció amb prou feines ha evolucionat en els últims 50 anys", assevera Toni Escudé, director de Sostenibilitat i Salut d’011h. Aquesta start-up creada pels fundadors de Privalia, Lucas Carné i José Manuel Villanueva, juntament amb altres socis, ha sigut premiada com l’Empresa + Sostenible per desenvolupar un nou model de disseny i edificació basat en la circularitat dels materials, la digitalització i la industrialització de tot el procés.

La solució que presenta persegueix reduir en un 70% les emissions d’un edifici convencional durant tot el que duri el seu cicle de vida; en un 80%, el consum d’energia no renovable; en un 30%, el consum d’aigua, i en un 80%, la generació de residus. De moment, sumen uns 200 habitatges ja construïts o almenys en projecte als municipis de Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Calonge, Sant Joan d’Alacant, Màlaga i València.

Els seus edificis utilitzen fusta amb certificació ambiental en tota l’estructura embolcallant i en cadascuna de les particions de les estances. "Els arbres absorbeixen CO2 durant tota la seva vida i alliberen oxigen. Utilitzant fusta tecnològica i certificada, es porta a terme una bona gestió dels boscos i, a més, aconseguim que el carboni quedi emmagatzemat a l’edifici i que no s’emeti de nou a l’atmosfera", explica Escudé, que afegeix que el mateix procés de fabricació i construcció d’edificis en fusta és de molt baixes emissions en contrast amb l’ús de materials com el formigó i l’acer.

Orientació i aïllament

A més d’assegurar la circularitat dels materials, aplicant el denominat disseny passiu, 011h redueix sense cost el consum energètic mitjançant una orientació que aprofita la radiació solar a l’hivern, una òptima ventilació, la il·luminació natural i un bon aïllament.

Notícies relacionades

La construcció industrialitzada es porta a terme en mòduls que des de fàbrica es traslladen al terreny per acoblar-los com peces de Lego. "Un lavabo ja porta col·locats fins i tot el mirall i els tovallolers", detalla Escudé.

Als seus impulsors els agrada indicar que 011h és en realitat una empresa tecnològica, l’activitat de la qual és la construcció. El cor de la firma és una plataforma digital que automatitza els processos des del disseny fins a l’edificació i el manteniment, integrant els diferents proveïdors i els productes que ofereixen. "Com en la fabricació d’un producte, vam crear una cadena de subministrament fiable i escalable, i vam guanyar eficiència i qualitat, i vam retallant temps i emissions", remarca el director de Sostenibilitat i Salut. El treball a l’obra és molt reduït, "minimitzant riscos i els problemes relacionats amb la meteorologia", prossegueix. La industrialització del procés constructiu pretén reduir en almenys un 40% el temps de finalització de l’obra.

Temes:

Barcelona Moda