PREMI INNOVA

Una 'proptech' per davant del concepte

Amat Immobiliaris va digitalitzar els seus processos quan el sector anava a pedals

El 'big data' forma part del seu ADN des de fa anys i un algoritme condueix l'eficàcia dels seus procediments

zentauroepp41557652 gifr homedes amat190206115622

zentauroepp41557652 gifr homedes amat190206115622 / FERRAN SENDRA

3
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

Quan ningú sabia què volia dir el terme 'propthec', Amat Immobiliaris ja havia iniciat la digitalització dels processos relacionats amb l’administració de finques i la intermediació al mercat immobiliari. "Tot ve del fet que la meva mare i la meva tia durant la seva infància es van cansar de fer rebuts de lloguer a mà i enllaçar un mes amb un altre en aquest confús procés. Quan van veure la primera oportunitat d’optimitzar aquest treball mecànic, s’hi van llançar de cap", explica Guifré Homedes Amat, director general de la companyia nascuda a Sant Just Desvern. "Ja als 80, elles es van acostar a les primeres empreses informàtiques que hi havia a Barcelona per veure com podien aplicar la nova tecnologia i la digitalització a l’empresa", afegeix.

Més tard, amb el Centre de Càlcul de Sabadell (CCS), diverses societats amb les quals Amat tenia confiança van intentar crear un programa de gestió d’administració de finques, un 'software', per sistematitzar els processos d’un sector que conreava la bolla d’antiquat. "Va costar molt convèncer-los, però al final es va aconseguir", recorda Homedes, tercera generació dels Amat al capdavant de l’empresa.

A finals dels 90, Amat va convèncer un grup de competidors/amics per convertir-se en propietaris d’una empresa de 'software', que es denomina Tecnologies Aplicades a l’Administració de Finques (TAAF), que encara avui és la base tecnològica del grup. "Vam crear un programa que ara es ven a Catalunya", explica. Amat és el soci majoritari i va liderar el projecte. El programa té dues potes: una per a administració de finques i una altra per a la gestió immobiliària. És la base de l’automatització. "I és el tronc de l’arbre d’on surten les branques de la innovació", descriu Homedes.

Amat, guardonada amb el Premi Innova d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA, disposa d’una àmplia i elaborada base de dades de clients. "Ens aporta posicionament de marca i influència en el sector-mercat", explica. Tenir informatitzats els processos li permet tenir controlades les dades dels clients: quins canals utilitzen, quan contacten amb la immobiliària, per què... "Hem sigut molt metòdics a l’aportació de dades internament i externament. Als equips els has d’educar per recopilar aquesta informació", ressalta. Gràcies a les dades, Amat compta amb un algoritme que li permet predir la probabilitat d’èxit que tindrà qualsevol contacte per part d’un client amb la immobiliària. "I gestionem els processos de comercialització en funció d’aquesta probabilitat", explica.

Posar ordre

Notícies relacionades

Si es vol gestionar bé, necessites posar ordre, i això és el que intenta la immobiliària. "De vegades et trobes que poses de lloguer un immoble i al cap d’un dia ja tens molts contactes per atendre. Doncs l’algoritme prioritza". I, de fet, aquest es va poder construir perquè la firma ja tenia molta informació històrica al darrere. "Ja fa gairebé cinc anys que treballem amb l’algoritme i es retroalimenta, per la qual cosa cada vegada afina més".

Amat, creada el 1948 per Joan Amat, acaba de complir el seu setantè aniversari. Homedes ha tancat el primer exercici al capdavant del negoci, després de rellevar la seva mare i la seva tieta en les tasques executives. Tanca l’exercici amb ingressos de 5,8 milions d’euros. "Ha sigut un bon any, com ho va ser el 17, malgrat que al sector hi ha certa sensació que les coses van a pitjor", explica. El 2018 s’ha incorporat al grup l’oficina de Via Augusta, que fa també de seu corporativa. S’afegeix així a l’oficina de Sant Cugat, la de Sant Just –que dona origen al grup i on treballen més empleats– i l’oficina del carrer Balmes a Barcelona. En total, compta amb una plantilla de 90 persones i una llarga història de resiliència a la crisi, en part adquirida a còpia d’anticipació als canvis que mouen el sector immobiliari.

Els criteris del Premi Innova

Les empreses candidates al Premi Innova han d’acreditar una aposta clara per la innovació tecnològica, bé en els processos de producció o bé en els de gestió. Aquesta aposta haurà d’haver sigut especialment significativa l’últim any, de manera que s’hagin generat notables millores en l’eficiència dels esmentats processos, en la competitivitat de la seva oferta o en la capitalització de l’empresa.