Premi Equipara

Cristina Gallach, una dona d'alts càrrecs

L'actual Alta Comissionada per a l'Agenda 2030 ha ocupat càrrecs de rellevància a la UE, l'OTAN i l'ONU

Des dels organismes internacionals ha lluitat per promoure la igualtat de gènere, la diversitat i la inclusió

rosas46757003 cristina gallach alta comisionada agenda 2030 jose luis roca190204204742

rosas46757003 cristina gallach alta comisionada agenda 2030 jose luis roca190204204742 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Cristina Gallach (Sant Quirze de Besora, Barcelona, 1960) és l’única dona espanyola que ha estat en càrrecs de rellevància en les tres grans organitzacions internacionals –la UE, l’ONU  i l’OTAN– i sempre per impulsar la igualtat de gènere i la promoció de la diversitat, reivindicant el dret de la dona a participar en l’esfera pública. 

La seva feina com a comunicadora i el seu compromís amb la igualtat han sigut reconeguts amb nombrosos premis.  El 2010, l’Institut Europeu per a la Igualtat de Gènere (EIGE) la va nomenar una de les 12 persones que inspiren Europa. 

Ara, els premis Empresa de l’Any 2018, que organitza EL PERIÓDICO DE CATALUNYA, volen distingir amb el premi Equipara l’actual Alta Comissionada per a l’Agenda 2030, antiga redactora d’aquest mitjà. 

Des del seu càrrec actual, directament dependent del president Pedro Sánchez, Gallach té com a objectiu l’impuls a Espanya dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), que ella mateixa va contribuir a dissenyar des del seu càrrec anterior, com a vicesecretària general de l’ONU per a la Informació.

L’objectiu número 5

Precisament, entre els 17 ODS hi ha l’objectiu número 5, enfocat a aconseguir la igualtat entre els gèneres i apoderar totes les dones i les nenes.  “Sempre he defensat la necessitat d’incorporar més dones en càrrecs de màxima responsabilitat i, sobretot, d’apostar per la visió de gènere. I aquests dos objectius no sempre van junts. Hi ha homes que tenen aquesta visió i creuen en la igualtat i la inclusió, i dones que no”, afirmava Gallach aquest cap de setmana en una entrevista a EL PERIÓDICO. Jo soc una convençuda d’aquesta lluita. Els hi dec al meu fill i a la meva filla. Són ells els que em fan sentir aquesta responsabilitat”, va admetre a l’entrevistador, Juan Fernández.

També li va fer una altra confidència: “Jo no podria ser on soc si no fos perquè el meu marit, que em recolza en tot el que faig, s’encarrega de les qüestions dels meus fills adolescents que jo no puc atendre”. I és que, segons Gallach, en la lluita per la igualtat hi ha un afer decisiu del qual es parla poc, que és la família. A la pràctica, el pes de la cura de la família segueix recaient sobre les dones, i per evitar que l’impuls de les dones depengui que la parella li doni suport –com és el seu cas–, són necessàries lleis que afavoreixin la conciliació

Trajectòria

La premi Equipara del 2018 és una alta funcionària de la Unió Europea que ha sigut consellera per a la Igualtat d’Oportunitats al Consell de la UE. També ha sigut vicesecretària general de l’ONU per a la Informació, amb l’encàrrec principal de dissenyar i executar la comunicació global, regional i local dels grans temes com l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible i l’Acord de París.

Notícies relacionades

Com a portaveu i directora de Comunicació de Javier Solana en la seva etapa com a secretari general de l’OTAN  (1996-1999) i al capdavant de la diplomàcia europea (1999-2009), Gallach va tenir ocasió d’endinsar-se en un món enterament masculí. “Sovint es tractava d’ambients militars i de seguretat”, recorda. Fins que un dia, el 1997, en una reunió amb els màxims responsables d’Eslovènia  sobre seguretat als Balcans, van començar a asseure’s dones, i més dones, a la taula. Allà es va fer evident que no hauria de ser normal un món tan masculí ni tan sols en ambients militars i de seguretat.

Un reconeixement a la igualtat de gènere

inspiren aquest apartat dels premis Empresa de l’Any

.

Temes:

Igualtat