Eleccions 23J

Resultats eleccions generals 2023: ¿què passa si hi ha empat?

Resultats eleccions generals 2023: ¿què passa si hi ha empat?
1
Es llegeix en minuts

Les eleccions generals d’aquest diumenge 23 de juliolhan transcorregut sense incidents, en una situació en què molts ciutadans han optat pel vot per correu. Així és com s’ha arribat al rècord històric amb més de 2 milions i mig de vots per correu, segons va anunciar Correus.

Un cop tancats els col·legis electorals, té lloc l’escrutini amb què es coneixerà el resultat d’aquestes eleccions generals. Fins a conèixer el nombre de vots finals, són molts els ciutadans que es pregunten quin serà el resultat i què és el que passaria si hi hagués un empat de vots.

¿Què passa si hi ha un empat?

La majoria de les enquestes donen la majoria al bloc de la dreta, però hi podria haver un empat entre els blocs dels partits polítics que es presenten a aquestes eleccions generals. Si aquesta situació tingués lloc, suposaria una inquietud a l’hora d’investir el pròxim president del Govern.

L’empat es podria donar si les dues parts aconsegueixen 175 escons cada una, del total de 350 diputats que hi ha.

Amb aquesta situació, la Constitució Espanyola estableix en el seu article 99 que després de la proposta d’un candidat per part del Rei, aquest exposarà davant els diputats del Congrés el programa polític del govern que pretén formar.

Notícies relacionades

Per poder formar govern, el candidat que es presenta necessita una majoria absoluta en la primera votació, o una majoria simple en la segona per poder ser investit president.

En el cas que es hi hagi un empat entre els partits que volen formar govern, es donaria lloc a un bloqueig en el poder executiu. Per aquesta raó, en el termini de dos mesos, es presentaran diverses propostes. En el cas que cap fos aprovada en aquest termini, el rei Felip VI dissoldria les dues cambres i es convocarien noves eleccions amb la ratificació del president del Congrés.