El PDECat se’n va de buit i no obté cap diputat

Arnau Martínez / Maria Pratdesaba / ACN

2
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

El PDECat no tindrà cap representant al Congrés dels Diputats. La formació liderada per Roger Montañola, que es presentava a aquestes eleccions generals separada de JuntsxCat (el seu soci en els comicis del 2019) i amb la intenció de recuperar l’esperit CiU, queda en novena posició en nombre de vots a Catalunya i sense prou suport per tenir cap diputat a Madrid. El PDECat queda, així, just per darrere del PACMA (Partit Animalista amb el Medi Ambient), que obté al voltant de 5.000 vots més a Catalunya.

«Això és una derrota sense pal·liatius», ha admès Montañola, el primer dels candidats que ha sortit a fer una valoració dels resultats. Amb gairebé el 86% del vot escrutat, el PDECat ha rebut gairebé 27.000 suports, molt lluny dels 340.000 que s’emporta JxCat o els 400.000 d’ERC.

L’estratègia d’aquest partit havia sigut presentar-se a si mateix com l’únic amb seu a Catalunya capaç d’arribar a acords tant amb el PP com amb el PSOE, i l’única opció factible per a votants de dretes que, pel seu nacionalisme català, no volguessin votar els populars. Però, partint d’aquests resultats, el missatge no ha calat.

Notícies relacionades

«Ens ha anat molt malament, personalment assumeixo tota la càrrega sense cap complex d’un resultat electoral que és molt lluny de qualsevol de les expectatives que teníem», ha reconegut Montañola. «Hem fet una campanya amb un pressupost de 16.000 euros, i amb aquestes quantitats econòmiques es fa difícil, però alhora també és cert que hem tingut la capacitat de poder contrastar», ha afegit. La gràcia de la política, ha rematat Montañola, és que se celebrin les victòries i s’assumeixin les derrotes. «I aquesta és una derrota sense pal·liatius», ha resumit.

Una estona abans, en una primera valoració abans que comencés oficialment el recompte, el número dos del partit, Genís Boadella, havia assegurat que la baixa participació és «preocupant» i que «no és una bona temperatura del termòmetre sobre com d’interpel·lada se sent la gent». Per la seva banda, a l’arribar a l’hotel Sallés Pere IV, al barri del Poblenou de Barcelona, on el partit ha viscut la nit electoral, Montañola havia demanat a la militància «no fer cas de les enquestes» perquè «el que importa són els vots». Segons l’agència ACN, el candidat s’havia mostrat llavors optimista de cara als resultats.