ERC apel·la el vot útil contra la dreta i per condicionar Sánchez

BERNAT VILARÓ / ACN

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tancament de campanya al barri de Gràcia, un dels feus tradicionals d’ERC i un senyal inequívoc dels republicans d’iniciar un cert retorn als orígens després de la patacada que va rebre en els comicis municipals de maig. Una campanya que ha tractat de combatre el gran enemic dels republicans en aquesta contesa, és a dir, el vot útil anti dreta que totes les enquestes assenyalen que capitalitza el PSC. Davant d’això, ERC llança el seu missatge que sosté sobre dos pilars. El primer és que els republicans no faran la ‘cobra’.

És a dir, en cas que els resultats permetin la investidura de Pedro Sánchez com a president,de cap manera els republicans posaran en perill aquesta majoria que, al seu torn, obriria la porta a un triomf posterior de la dreta. I el segon és que, salvat el punt anterior, és a dir, perquè Sánchez sigui president tant val votar el PSC com a ERC, només l’opció republicana força el Govern de l’Estat a gestionar «sense donar l’esquena» a Catalunya, com va assenyalar la secretària general d’ERC, Marta Rovira, en la seva intervenció per videoconferència des de Suïssa. O en paraules del president Pere Aragonès, la papereta d’ERC és el vot útil definitiu «contra la dreta monàrquica i espanyolista» del PP i Vox.

Notícies relacionades

A aquest missatge, nascut de la conjuntura causada per la polarització a Espanya entre dreta i esquerra i davant la possibilitat que l’extrema dreta influeixi directament en un Govern espanyol per primera vegada des de 1977, quan Adolfo Suárez va formar el gabinet després del seu triomf en els comicis del 15 de juny, ha deixat en un segon pla el discurs més clàssic de l’etapa junquerista d’ERC. La que combina les ambicions nacionals amb les socials.

I tenint en compte que aquest remarcar les qüestions socials, és a dir, el missatge d’esquerres, va ser l’assenyalat com un dels culpables de la patacada de les municipals, o dit d’una altra manera, que no es ‘va compensar’ aquest discurs amb un de més explícitament independentista, el líder d’ERC a Madrid, Gabriel Rufián va portar a col·lació la llista d’èxits derivats del suport republicà a Pedro Sánchez per assenyalar que cap d’ells, cap, converteix ERC «en menys independentista».