Cita a tres a RTVE
Sánchez i Díaz es coordinen per lligar en el debat l’absent Feijóo amb Abascal
El desenvolupament del debat d’aquest dimecres a RTVE va quedar reflectit des del primer moment. Després que Santiago Abascal comencés a parlar de les suposades «mentides» de l’actual Govern, Pedro Sánchez i Yolanda Díaz es van mirar entre ells i van moure les mans a l’uníson, donant pas a l’altre. Al final, primer va prendre la paraula la vicepresidenta i després el president, però les seves intervencions inicials van ser pràcticament intercanviables. Tots dos es van coordinar per lligar l’absent de la cita, Alberto Núñez Feijóo, amb el candidat de la ultradreta.
«Les propostes de Feijóo i Abascal representen el mateix: un retrocés de 50 anys», va dir la candidata de Sumar.
«S’ha d’optar. O els que hem treballat per millorar la vida dels espanyols o donem la raó a qui l’única cosa que han fet ha sigut destruir i mentir», es va afegir el líder del PSOE, en referència tant a Vox com al PP.
Els riscos
El debat presentava riscos per a Sánchez. El PSOE explicava abans de la seva celebració que suposava una nova «oportunitat» abans del 23J, i en part una «revenja» després del fallit cara a cara amb Feijóo. Però alguns dirigents del partit van alertar que l’absència del líder del PP, que va decidir plantar RTVE perquè en la cita no hi havien de participar ERC, Bildu i el PNB, es podia tornar en contra del candidat socialista, al servir per reforçar el seu halo de segon en disputa que dibuixen gairebé totes les enquestes.
Sánchez, conscient del perill, es va comportar de forma molt més segura i tranquil·la que en el seu intercanvi de la setmana passada amb Feijóo, que va marcar el primer tram de la campanya. L’aspirant socialista es va esforçar a ressaltar la seva imatge presidencial, defensant en tot moment l’acció de l’Executiu i referint-se a Díaz com «la vicepresidenta».
Amb el seu principal rival fora del plató, va tractar Abascal com un representant de Feijóo. Les crítiques anaven destinades a l’un i a l’altre, indistintament, coincidint amb un moment en què els socialistes s’han refet del xoc del cara a cara i asseguren estar remuntant davant el PP i Vox, fins al punt que comencen a creure que la dreta i l’extrema dreta no sumaran majoria absoluta diumenge que ve, permetent a Sánchez explorar la seva investidura.
Davant aquesta possibilitat, el president del Govern i la vicepresidenta segona es van comportar com el que són: socis en el present i potser en el futur. Hi va haver guant blanc entre tots dos, complementant-se en els atacs a Feijóo i Abascal i en la defensa de la coalició durant aquests últims tres anys i mig marcats primer per la pandèmia del coronavirus i després per la guerra d’Ucraïna. En una nova mostra de sintonia, els dos van aprofitar per desgastar el líder del PP per les pensions, després que aquest introduís en una entrevista la dada falsa que el seu partit sempre havia revaloritzat aquestes prestacions «conforme a l’IPC».
«La veritat és que el PP i Vox han votat sistemàticament en contra de revaloritzar les pensions», va dir Sánchez.
Al seu costat, Díaz va assentir. Més agressiva que el president amb el candidat de la ultradreta («jo no li tinc por, senyor Abascal», li va arribar a dir), la candidata de Sumar, dins el bon to amb el seu aliat en l’Executiu, també va intentar diferenciar-se del PSOE, remarcant que és partidària d’arribar més lluny que Sánchez en algunes matèries i defensant les seves propostes sobre el cistell de consum, els lloguers i les hipoteques.
Davant aquest dos contra un, Abascal, mentrestant, va buscar obviar Díaz i centrar-se en Sánchez, presentant-se com el representant de la veritable oposició al president. Va parlar de les «mentides, calúmnies i excuses» de Sánchez. Va dir que el president era una «gran estafa». Va treure la ‘llei trans’ la del ‘només sí és sí’ i, per descomptat, les aliances parlamentàries del PSOE amb Bildu. Però aquí va patinar a l’assegurar que la reforma laboral havia sigut pactada amb l’esquerra ‘abertzale’.
Notícies relacionades«Bildu va votar amb vostè en contra de la reforma laboral, senyor Abascal», li va dir amb velocitat Díaz. «Efectivament. Així és», va coincidir Sánchez.
- Barcelona, protagonista La compra més gran al passeig de Gràcia des del 2017
- Informe de la Cambra de Comerç Més de 33.000 persones a Catalunya cuiden els pares i fills i treballen
- La transformació de la ciutat La plaça de les Glòries entra en la recta final de la seva metamorfosi
- Ciclisme Crítiques a l’UCI per la mort de la suïssa Muriel Furrer
- Investigació oberta Els Mossos busquen un agressor de dones taxistes a Barcelona
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Dos ferits de gravetat en un xoc frontal entre dos cotxes a l'N-152 a Puigcerdà
- Efectes a la Terra ¿Què són les tempestes solars?
- La planta que has de posar al costat de la dutxa per evitar que es produeixi humitat
- Ciclisme Crítiques a l’UCI per la mort de la suïssa Muriel Furrer