Relació d’amistat

Feijóo insisteix que quan estiuejava amb Dorado no sabia que era un narco: «Ara és més fàcil perquè hi ha Google»

Feijóo insisteix que quan estiuejava amb Dorado no sabia que era un narco: «Ara és més fàcil perquè hi ha Google»

JOSEP LAGO/AFP

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Alberto Núñez Feijóo ha hagut de tornar a respondre preguntes sobre la seva amistat amb el narcotraficant Marcial Dorado, una relació que mai ha aclarit i que ha tornat a aparèixer en aquesta campanya electoral perquè Yolanda Díaz (Sumar) li ha demanat de nou explicacions. «Si no té res a ocultar, seria bo que l’aclarís», ha afirmat Díaz en una entrevista a la Sexta.

Feijóo va compartir vacances i viatges amb Dorado almenys el 1995 i el 1996, segons es va saber per les fotografies que va publicar fa deu anys al diari ‘El País’. L’antic amic del polític gallec va ser condemnat el 2003 per narcotràfic i blanqueig de capitals, tot i que ja abans, el 1990, havia sigut detingut en l’operació Nècora, un dispositiu que va obrir tots els informatius i les portades de la premsa espanyola.

El líder del PP ha concedit també aquest dimecres una entrevista a La Sexta (en la qual ha revelat que li ha agafat un atac de lumbàlgia i per això no té cap míting avui) i ha sigut preguntat per Dorado. El periodista Antonio García Ferreras ha volgut saber si no va al debat de TVE d’aquesta nit (22.00 hores), perquè «té por de donar explicacions sobre la seva relació amb el narcotraficant Marcial Dorado», tal com diuen alguns dels seus «rivals».

Notícies relacionades

Feijóo ha negat que aquesta sigui la raó i ha dit que la primera vegada que «el PSOE el va amenaçar amb aquest assumpte» va ser a la campanya electoral que va disputar a Galícia el 2009. «Totes les explicacions del que ha passat i d’aquestes fotos de fa 30 anys les he donat al Parlament gallec. Això és molt pesat», ha respost. A la pregunta de si quan era amic seu sabia que era un narcotraficant, ha afirmat: «No, en aquell moment no tenia cap acusació per això. Ara és més fàcil saber coses perquè hi ha internet, hi ha Google... Fins que jo el vaig conèixer, aquest senyor no tenia cap causa amb el narco. Però torno a insistir. Porto tota la meva vida política amb això (...) Si fa 30 anys que convisc amb això, no em preocuparé pels tres dies de campanya que queden ni em preocuparé en el futur. Totes les explicacions les he donat, els gallecs coneixen molt bé el que va passar». 

Quan Feijóo i Dorado van compartir viatges junts, l’acusat per narcotràfic ja havia sortit més de 60 vegades a ‘La voz de Galicia’ i més d’una quinzena a ‘El País’ i ‘Abc’ relacionat amb el contraban de tabac o droga. Tal com l’hi va recordar Jordi Évole en un programa el març de 2018. Feijóo li va insistir que no tenia aquesta informació: «Però jo si sabés això, ¿què hi guanyava jo? La veritat de vegades pot no entendre’s en tota la seva amplitud, però aquesta és la veritat. Si vostè em diu ‘és vostè un ingenu’, a aquests efectes, no en tingui cap dubte. Que n’he après, també. Que ara lamentablement quan a un el conviden, pregunto ‘¿aquest qui és?’ I hi ha vegades que no hi vaig».