NEGOCIACIONS ARRAN DEL 23J

Feijóo pacta un gest amb Vox per recuperar pols i mirar de moure del ‘no’ el PNB

El PP insisteix que la cessió de vots d’Abascal sense demanar a canvi entrar en el Govern reactiva les possibilitats d’un govern en solitari i tempta els nacionalistes bascos amb una butaca en la Mesa del Congrés

Feijóo proposarà una dona a la presidència del Senat

Feijóo pacta un gest amb Vox per recuperar pols i mirar de moure del ‘no’ el PNB
5
Es llegeix en minuts
Isabel Morillo

El PP vol recuperar protagonisme i pols polític després de dies en els quals s’ha instal·lat la idea que la suma per a una investidura d’Alberto Núñez Feijóo és materialment impossible. El líder del PP necessita agitar el tauler polític per anar a una investidura després de la seva victòria insuficient del 23 de juliol. Aquest diumenge, Vox va emetre un comunicat apuntava a la possibilitat de donar els seus vots al PP sense demanar a canvi entrar en un govern de coalició a Espanya. «No serem un obstacle per evitar un govern de destrucció nacional», va assenyalar Vox. Aquesta frase no és nova, però aquest cop va ser el PP el que ràpidament va informar que renunciaven a entrar al Govern, una cosa que Vox no va negar.

Després d’aquest moviment, fonts del PP confirmen que Feijóo tornarà a tocar a les portes del PNB, que va deixar clar que no donaria el seu suport si la ultradreta formava part de l’equació política. En realitat el rebuig dels nacionalistes bascos va anar més enllà: «El PP ha creuat una línia vermella al posar Vox en les institucions», van concloure un dia després de les eleccions sense donar marge al PP a intentar una investidura.

Feijóo necessita sumar el PNB i Coalició Canària, a més dels vots de Vox i el diputat d’UPN, per tirar endavant la investidura. De moment, els dos partits nacionalistes han dit ‘no’. Amb més rotunditat la formació ‘jeltzale’, convençuda del seu tallafoc a l’extrema dreta en les institucions. Si el PP vol, com ha defensat fins ara, anar a una investidura necessita escenificar que té opcions matemàtiques perquè tiri endavant i això només podia passar si Vox acceptava quedar-se fora. Feijóo es va afanyar a considerar aquest gest com «un avenç» i va assegurar que buscarà «un acord ampli i constitucional».

El PP ha ofert al PNB un acord en la formació de la Mesa del Congrés, però els nacionalistes bascos, fins ara, han rebutjat aquesta oferta, segons han confirmat a aquest diari fonts pròximes a la negociació. Des del PSOE van assenyalar que ja coneixien aquesta oferta del PP al partit d’Andoni Ortuzar, però es mostren tranquils perquè creuen que al PNB no li interessa un acord amb la dreta quan Bildu va sortir reforçat del 23J, amb sis escons, cinc per Euskadi i un per Navarra. La formació ‘abertzale’ li va donar un ‘sorpasso’ al PNB al País Basc en les últimes municipals en nombre de regidors i es preveuen autonòmiques possiblement el juny del 2024.

Un gest pactat

El moviment estava pactat per Vox i el PP, ha pogut confirmar aquest diari. Santiago Abascal i Alberto Núñez Feijóo es van reunir dies enrere després de les eleccions generals del 23 de juliol i poc després es va tancar un quart govern de coalició dels dos partits a l’Aragó, després de Castella i Lleó, el País Valencià i Extremadura, que entreguen quatre vicepresidències als d’Abascal. El PP i Vox han concertat els seus gestos en el pla autonòmic i nacional.

Des del PP estan convençuts que, després del pas al costat de Vox, «la resta de partits s’ha quedat sense excuses». Feijóo vol tornar a l’escena política assegurant que és possible un govern en solitari del PP a Espanya, «un govern lliure davant l’opció d’un de coalició», assenyalen des de Génova. L’aritmètica és endimoniada per obtenir els 176 vots necessaris per aconseguir la investidura. Des de l’equip de Feijóo insisteixen que en aquest moment el dirigent popular suma 171 ‘sís’ garantits (137 el PP, 33 Vox i 1 UPN), «mentre que Pedro Sánchez en té 50 menys», al·ludint als 121 escons del PSOE. En el PP volen instal·lar la idea que Feijóo ja té més suports que Sánchez per anar a una investidura, que va amb Sumar (31) i ha d’aconseguir el suport d’EH Bildu, ERC, Junts i el PNB. «Sánchez no pot arribar a aquesta xifra si no compta amb tots els nacionalistes i independentistes sense excepció», insisteixen des de Génova.

El Rei ha de cridar un candidat a la investidura i la Constitució deixa clar que haurà de convocar a qui tingui més vots per ser president del Govern. Per això Feijóo necessita tornar a recuperar protagonisme polític i fer entendre que té opcions. El 17 d’agost es constitueixen les Corts i es designarà la presidència i la Mesa del Congrés. Al Senat el PP té majoria absoluta i ostentarà el comandament sense control. A la Cambra baixa, no obstant, les aliances que teixeixin els partits seran clau per aconseguir la majoria de la Mesa del Congrés.

Notícies relacionades

El PSOE mirarà d’aconseguir el control amb Sumar i ja ha ofert gestos a Junts o ERC, partits dels quals depèn la investidura de Pedro Sánchez, oferint-los un grup propi al Congrés com a prolegomen d’un pacte. El PP i Vox també mantenen contactes i estan concertats per mirar d’aconseguir el control de la Cambra, un gest clau en una legislatura que, si tira endavant, estarà marcada per la inestabilitat. El PP temptarà el PNB amb alguna butaca en la Mesa, confirmen fonts populars.

Tot el que passi en les pròximes setmanes en la política espanyola per mirar de formar un Govern serà un ball de parelles en el qual el PSOE i el PP tenen moltes possibilitats d’estavellar-se en més d’una ocasió contra un mur, però els dos líders necessiten ocupar el centre de la pista. El PP depèn de Vox i el PNB, com el PSOE depèn de Sumar i Junts, i cap tindrà fàcil aconseguir els seus suports. En el cas de Feijóo, perquè el PNB ja ha deixat clar que no pactarà amb un partit que ha obert les portes de les institucions a Vox i ja són quatre els governs autonòmics de coalició del PP i l’extrema dreta, més un acord a les Balears. En el cas de Sánchez, perquè ERC i Junts continuen sense allunyar-se de condicions fora de la Constitució com ara un referèndum d’independència per a Catalunya o l’amnistia als encausats en el procés.