Els desafiaments després del 23J

El repte d’accedir a una vivenda quan es construeix la meitat de la necessària

Abaratir el preu del lloguer o actualitzar la llei del terreny han de ser dos dels objectius en els pròxims anys, junt amb el Pacte d’Estat que reclama el sector

El repte d’accedir a una vivenda quan es construeix la meitat de la necessària
3
Es llegeix en minuts

Com un fil que ha recorregut de principi a final aquesta legislatura, la vivenda ha sigut un dels temes que més ha marcat l’agenda del Govern de coalició. Present en cada negociació pressupostària, la nova llei de vivenda ha sigut la pedra amb la qual el PSOE i Unides Podem han anat ensopegant cada pocs mesos, fins a aprovar-la el maig passat, quan Pedro Sánchez va arrencar amb els seus anuncis sobre la construcció pública de vivenda en plena campanya del 28M. Ara, encara queda rodet. El preu disparat dels lloguers i la pujada de les hipoteques variables auguren per a l’Executiu que surti de les urnes un repte dur que se situa ja entre els cinc assumptes que més preocupen els espanyols.

Espanya compta amb un mercat de diverses velocitats: les grans ciutats, especialment les que atrauen turisme, tenen un mercat immobiliari desbocat, mentre que l’Espanya buidada els ritmes de creixement són més lents. De mitjana nacional, el preu del lloguer està en màxims històrics i acumula una pujada del 18% en els últims cinc anys. També els preus de venda han crescut en els últims anys i s’han situat en cotes no assolides des de l’any 2011, tot i que sense recuperar els preus registrats abans de l’esclat de la bombolla del 2008.

Cap agent del mercat alerta de bombolla i la falta d’una oferta que supleixi l’alta demanda continuarà sent el catalitzador de nous augments de preus en compra i de lloguer. Espanya construeix la meitat de les cases que es necessiten, tenint en compte les llars que es creen cada any, i el parc de vivendes en arrendament és limitat i està poc professionalitzat.

Després de quatre anys de govern, els socialistes i els morats deixen com a llegat una llei de vivenda que, principalment, intentava aturar el problema dels alts preus dels lloguers. Amb aquesta norma han limitat les actualitzacions anuals de les rendes i s’han reforçat els drets dels inquilins. No obstant, l’aplicació del gruix de la llei queda en mans de les comunitats autònomes, que són les que tenen les competències en matèria de vivenda. Aquelles que estan governades pel PP ja han avisat que no faran ús de la llei.

¿Quines iniciatives s’han proposat?

Davant aquesta realitat, Sánchez va anunciar durant la campanya de les eleccions autonòmiques i locals la construcció de més de 110.000 vivendes públiques. L’avanç electoral deixa paralitzada aquesta promesa del cap de l’Executiu, que va aprovar altres mesures per fer front a aquest repte, com la concessió d’avals per part de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) als joves i famílies amb menors al seu càrrec de fins al 20% de la seva hipoteca.

Malgrat que els avals fan més accessible la compra, la majoria d’iniciatives fins ara van destinades a abaratir el lloguer. La principal són els plans de col·laboració publicoprivada, en els quals les administracions cedeixen terrenys a empreses, amb la intenció que construeixin pisos de lloguer a un preu pactat per sota de mercat. Es tracta d’una de les fórmules més ràpides per ampliar el parc públic de vivenda de lloguer a preus assequibles. Des de l’àmbit estatal s’hauran de garantir les condicions perquè el capital inversor continuï recolzant aquestes iniciatives, principalment en un context macroeconòmic de costos de finançament més alts.

Notícies relacionades

Un altre dels reptes serà l’actualització de la llei del terreny. Tal com va destacar el Banc d’Espanya en el seu últim estudi, Espanya ha de modificar la seva legislació en aquesta matèria per accelerar la producció de terrenys finalistes on poder construir més vivenda. Des de la secretaria d’Estat de Transports, Isabel Pardo de Vera treballava en una nova norma, que va arribar a estar en consulta pública, però va ser aparcada després del seu cessament per l’escàndol dels trens a Cantàbria. Ara, el nou Executiu que resulti del 23J haurà de decidir si reprèn aquesta iniciativa legislativa. També, des de les patronals de la construcció reclamen iniciatives públiques per atraure mà d’obra estrangera.

Les solucions no són senzilles ni ràpides. Així, la patronal de les promotores planteja ja la necessitat d’un acord d’Estat que permeti consensuar una política a llarg termini. El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, també n’és partidari, tot i que de moment no ha concretat quines són les seves propostes. El que és clar és que governi qui governi haurà de lidiar amb una població cada vegada més preocupada pel que és un dret fonamental recollit en la Constitució, la vivenda.