Eleccions generals 23J

El PSOE anuncia un compte d’estalvis «lliure de tributs» destinat a joves que es vulguin comprar la primera vivenda

El PSOE anuncia un compte d’estalvis «lliure de tributs» destinat a joves que es vulguin comprar la primera vivenda
2
Es llegeix en minuts

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha proposat la creació d’un compte d’estalvis bonificat destinat als joves que vulguin comprar la seva primera vivenda. Aquest producte, que Sánchez assegura que s’oferirà juntament amb el sector financer, permetrà estalviar fins a 30.000 euros «lliures de tributs», però no ha especificat si els beneficiaris tindran avantatges fiscals pel seu ús. Es tracta d’una mesura inclosa al programa electoral presentat aquest divendres pel PSOE i que forma part d’un paquet de propostes dirigides a la joventut, com la gratuïtat del transport públic per a joves de fins a 24 anys i la gratuïtat dels estudis universitaris i d’FP superior per als que aprovin totes les assignatures a la primera.

Notícies relacionades

Amb aquesta proposta, Sánchez pretén recuperar els antics comptes vivenda que permetien deduir el 15% de la quantitat aportada per a l’adquisició d’una vivenda amb un màxim de 9.040 euros i un estalvi aproximat de 1.300 euros en la declaració de la renda. El 2012, el Govern de Rajoy va eliminar la deducció per la compra de la vivenda habitual i va blindar la mesura en una llei que va entrar en vigor l’1 de gener del 2013. Malgrat aquest moviment polític, les vivendes adquirides prèviament a aquesta data podien continuar beneficiant-se dels avantatges fiscals. Finalment, la Comissió Europea va recomanar a l’Executiu espanyol l’eliminació completa d’aquestes deduccions el 2014, de manera que van desaparèixer els comptes vivenda que oferien les entitats bancàries.

En relació amb la vivenda, Sánchez també ha promès la creació de 183.000 noves vivendes de lloguer ampliant la dotació i el nombre de receptors. El president del Govern havia anunciat aquesta proposta a finals d’abril al Senat, una mesura que pretén arribar «al més aviat possible» a la mitjana europea del 9% de parc públic de vivenda i avançar cap al 20%. Les 183.000 vivendes projectades pel PSOE inclouen els 14.266 pisos dels plans estatals; les 9.849 vivendes acordades entre l’Estat, els ajuntaments i les comunitats autònomes; 20.000 immobles del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència; 11.000 pisos més del Fons Social d’entitats bancàries; les 50.000 vivendes que procediran de la Sareb; 15.957 immobles del sòl públic de Sepes; els 20.000 pisos que es construiran en terres del Ministeri de Defensa i els 43.000 que seran de nova construcció o rehabilitats amb finançament a través dels préstecs ICO.