El Periódico de l'Eixample

Eixample

Mobilització després d’una sentència inesperada

‘Bella ciao’ a Tarragona 84: arriben els primers turistes

  • Enric Granados, els búnquers de l’Eixample

  • Superilla Eixample: més arboços que a la Puerta del Sol

‘Bella ciao’ a Tarragona 84: arriben els primers turistes

Jordi Otix

3
Es llegeix en minuts
Carles Cols
Carles Cols

Periodista

ver +

Han arribat els primers turistes a Tarragona, 84, el bloc de 120 pisos en el qual una sentència judicial va obligar l’Ajuntament de Barcelona a validar les llicències turístiques que havia sol·licitat l’empresa propietària de la finca, Inmobiliaria Gallardo SL, en perjudici dels inquilins allà residents. De vegades hi ha tuits que podrien ser musicats. Els veïns de la finca, en un primer moment pessimistes i resignats, van obrir fa uns dies un compte a Twitter per donar a conèixer la seva situació, sempre sota un lema, ‘Ens quedem’. El seu més recent missatge ha sigut poc menys que un ‘Bella ciao’ turístic. «Ja han arribat», informen.

‘Una mattina mi son svegliato e ho trovato l’invasor’, cantaven els partisans italians en una reinterpretació d’una vella cançó d’origen incert, que fins i tot s’afirma que en la seva versió més primitiva era cantada al so de l’acordió pels jueus ídix parlants d’Ucraïna. «Tourist go home», diuen moltes parets de Barcelona. Qui ens havia de dir que precisament la nostra casa, la nostra ‘home’, seria avui plena de turistes. Al bloc Tarragona ja han arribat, als pisos de les famílies que la immobiliària Gallardo ha fet fora, diguem-ho alt i clar». Aquest és el missatge. Semblarà una declaració de guerra, però aquesta va començar en realitat dies enrere.

A principis de maig, els veïns, encara desconcertats per la notícia que els 120 pisos serien apartaments turístics, van pretendre convocar una roda de premsa per demanar solucions. Havia de ser al carrer. Finalment no es va celebrar, però no sense que abans descobrissin que l’empresa havia desplaçat a les portes de la finca un parell d’agents de seguretat privada que no només controlaven qui entrava a l’edifici, sinó que fins i tot pretenien impedir la cita a peu de carrer. Dies més tard, els tècnics municipals que es van presentar a Tarragona, 84, per comprovar si les obres executades s’ajustaven a la normativa, van tenir els seus pros i contres amb aquests agents de seguretat. Finalment, hi van poder accedir i van obrir expedients de sanció per la incorrecta instal·lació d’aires condicionats i per l’ocupació de fusteries inadequades. La lluita, vist això, fa dies que és latent.

Notícies relacionades

El cas ha esclatat en plena campanya electoral i podria fins i tot concloure’s que de manera molt oportuna i simbòlica, ja que els diferents candidats tenen punts de vista discrepants sobre si Barcelona torna a patir o no un excés de pressió turística. En aquest cas, el de Tarragona, l’actual equip de govern ha mogut fitxa i ha declarat nul·les 77 de les 120 llicències autoritzades pel jutge (primer, 69, després, vuit més), això sí, amb una argument tècnic que rar serà que no acabi de nou en mans de cap altre jutge.

L’ajuntament va declarar extintes les llicències turístiques d’aquells pisos en els quals va poder acreditar que hi ha veïns amb contracte vigent. Els primers turistes s’han instal·lat als apartaments que l’empresa va aconseguir buidar anteriorment i que van ser reformats per obtenir uns beneficis exponencialment més alts que els del simple lloguer. A títol d’exemple, d’aquí una setmana, amb motiu del concert de Coldplay a Barcelona, per passar una nit a Tarragona es pagaran fins a 650 euros.

Temes:

Barcelona