Educació infantil i primària

Arrenca el curs escolar amb la gratuïtat per a les famílies de l’infantil 2 públic

Una altra novetat és que hi haurà menys alumnes per aula l’infantil 3

Arrenca el curs escolar amb la gratuïtat per a les famílies de l’infantil 2 públic
3
Es llegeix en minuts

Avui, 5 de setembre, comença el nou curs escolar 2022-2023 per a l’alumnat d’educació infantil i primària amb novetats rellevants. Per primera vegada, les famílies catalanes podran escolaritzar els seus fills de manera gratuïta en infantil 2 a les escoles bressol públiques. L’escolarització de 0 a 3 anys afavoreix el desenvolupament integral dels nens, la igualtat d’oportunitats i la conciliació de la vida laboral i familiar.

En les escoles bressol municipals, el Departament d’Educació finançarà 1.600 euros anuals per plaça que fins ara assumien les famílies. I en les escoles bressol privades subvencionarà 800 euros per nen i curs i amb 1.600 euros per als nens de famílies vulnerables.

També és novetat per al nou curs la reducció de ràtios en infantil 3 en la majoria de centres a 20 o menys alumnes per aula. Aquesta mesura suposa una millora per al professorat, per al sistema educatiu i sobretot per a les famílies, ja que en les edats més primerenques és quan la reducció de ràtios incideix més en l’alumnat. L’objectiu del Departament d’Educació és que aquesta disminució es dugui a terme de manera progressiva en els pròxims cursos fins que es completi tota l’etapa de primària.

D’altra banda, per primera vegada s’implanten llars d’infants rurals en 52 municipis que no podien oferir aquest servei. Això suposa que 119 municipis amb menys de 2.500 habitants disposaran d’escoles en el primer cicle de l’educació infantil, una mesura que afavoreix l’equitat i combat el despoblament.

Sense percentatges de llengües a les aules

El curs escolar 2022-2023 arrenca amb 1.590.000 alumnes i sense mesures covid-19 per primera vegada en els últims tres cursos. Els nens d’educació infantil i primària inicien avui les classes i l’alumnat d’ESO, batxillerat i formació professional començaran aquest dimecres, 7 de setembre.

En aquest nou curs, cap escola ni institut aplicarà percentatges en l’ensenyament de les llengües i s’aplicaran les noves normatives en matèria lingüística iniciades pel Govern. El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha confirmat que «cap aula del país aplicarà percentatges en l’aprenentatge de llengües ni el 25% del castellà».

A més, el curs començarà amb un acord entre el Departament d’Educació i els sindicats docents per a la reducció d’una hora lectiva del professorat tant de primària com de secundària a partir de gener del 2023. Això suposarà la incorporació de gairebé 3.500 nous docents

En aquest sentit, Gonzàlez-Cambray ha afirmat que «revertim una retallada històrica. Amb aquest acord, el sistema educatiu tindrà el major nombre de mestres i professors de la història». Aquesta mesura suposarà per a Educació una inversió pressupostària de 170 milions d’euros.

Cambray també ha remarcat que l’inici del curs s’avança aquest any amb l’objectiu d’afavorir l’alumnat, especialment el més vulnerable, i de facilitar la conciliació familiar. Per poder cobrir les tardes de setembre, el 100% dels centres de titularitat pública ja han signat un total de 1.683 contractes de monitoratge.

El departament, a més, va avançar el nomenament del professorat, 43.302 docents, i a finals de juny els centres disposaven de la plantilla estructural, un mes abans de l’habitual.

Lluita contra la desigualtat educativa

Aquest serà el primer curs de desplegament del decret de la programació de l’oferta educativa i s’implementaran una sèrie de mesures per aconseguir una distribució equilibrada de l’alumnat. Així, com a novetat, s’ha mantingut la reserva de places per a alumnes amb necessitats educatives específiques fins a l’inici del curs i així s’ha facilitat un repartiment equitatiu dels alumnes més vulnerables.

Notícies relacionades

També s’ha millorat la detecció de l’alumnat amb necessitats educatives derivades de situacions socioeconòmiques, sigui en infantil 3 o en 1r d’ESO, per facilitar la seva distribució equilibrada a les aules. La detecció ha passat de ser del 7% al 18% en el curs vigent. Avui dia hi ha un total de 20.709 nens i nenes en situació vulnerable a Catalunya.

Aquest alumnat, d’I-3 i de 1r d’ESO, disposarà per primera vegada d’una motxilla econòmica –material escolar, llibres de text i excursions– que facilitarà la seva escolarització. Els centres públics rebran 384,6 euros per alumne i els concertats, 988,11 euros.