Test en 6 escoles i instituts

Catalunya estudia ampliar el pla pilot de religió islàmica a més centres

  • «No hi ha hagut cap incidència remarcable» en els primers tres mesos, remarca el Departament d’Educació

Catalunya estudia ampliar el pla pilot de religió islàmica a més centres
2
Es llegeix en minuts

El Departament d’Educació de la Generalitat estudia que el curs que s’ampliï a més centres el pla pilot per impartir religió islàmica en l’educació pública iniciat l’octubre a sis escoles i instituts de Barcelona, el Baix Llobregat, Girona i Tarragona.

En declaracions a Europa Press, la directora general de Currículum, Maite Aymerich, ha explicat que el Govern «traslladarà, amb prou temps, les peticions que té i la possibilitat d’incorporar els centres que són susceptibles de més demanda al pilotatge».

S’ha anat impartint a un centenar d’alumnes de primer de primària i primer d’ESO de centres que no oferissin altres opcions de religió i en què hi hagués sol·licituds de les famílies –Aymerich ha explicat que es va optar per primers cursos precisament amb la voluntat de «donar continuïtat» al pla l’any següent.

Doble de peticions que l’evangèlica

La religió islàmica abans no s’impartia a Catalunya malgrat tenir el doble de peticions de famílies que l’evangèlica, que sí que s’ensenyava: en la preinscripció del 2019, el 22% de les famílies van demanar que es cursés religió catòlica, l’1,1% islàmica, el 0,52% evangèlica i el 0,01% jueva, segons les últimes dades disponibles del Departament.

La directora general de Currículum ha valorat que s’ofereixi aquesta opció a la comunitat islàmica: «Des de fa molt temps demanaven que els seus fills poguessin ser com la resta d’alumnes, tenir aquesta opció i no haver d’acudir exclusivament a la mesquita per poder adquirir aquesta formació».

Ajust de qüestions pràctiques

La conselleria ha fet un balanç positiu del funcionament del pilot en els seus tres primers mesos: Aymerich ha destacat que «no hi ha hagut cap incidència remarcable» i que el departament ha estat en contacte el trimestre amb els sis centres, ajustant algunes qüestions pràctiques.

Després de gener es farà una «valoració més exhaustiva de l’impacte que ha tingut en els centres i de les percepcions de les famílies i de l’alumnat».

«En aquest primer trimestre les qüestions d’avaluació són complicades. El més important era que les escoles tiressin endavant i fossin un espai segur», ha afirmat.

Cultura de les Religions

Educació ha anat justificant el pla com el compliment d’un dret de les famílies, i ERC (partit del conseller Josep Bargalló i d’Aymerich) aspira a una assignatura de Cultura de les Religions, com explicita a les seves aportacions a la llei orgànica de modificació de la LOE (LOMLOE), la ‘llei Celaá’.

«La LOMLOE seria una gran oportunitat per transformar aquesta visió de l’escola que imparteix opcions religioses», ha dit Aymerich.

Pendent de les eleccions catalanes

Notícies relacionades

A més de la llei estatal, la directora general ha constatat que la continuïtat del pla estarà subjecta a «la voluntat política» del Govern que sorgeixi de les eleccions a Catalunya.

«Si ERC segueix al capdavant del Departament, el que voldríem és poder avançar en la pluralitat, en la laïcitat i en el coneixement de les cultures religioses, que ens permeten respectar l’altre, conèixer-lo i interrogar-nos amb amplitud de mires per interpretar el món, créixer i conviure», ha afirmat.