CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

Així seran els cribratges massius a les escoles catalanes

Les proves s'adaptaran a la morfologia de cada col·le amb la idea d'arribar al mig milió el 15 de novembre

A Barcelona començaran el 29 de setembre en centres educatius del districte de Sants

zentauroepp54927429 14 9 2020   cardedeu   ies pla marcell   vuelta al cole 2020200916135631

zentauroepp54927429 14 9 2020 cardedeu ies pla marcell vuelta al cole 2020200916135631

4
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez / Beatriz Pérez

Les proves massives en escoles, malgrat que el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va insinuar divendres passat que arrencarien aquest dilluns, no es començaran a realitzar fins la setmana que ve. En el cas de Barcelona estan previstes a partir del dimarts 29 de setembre, començant pel districte de Sants. Falten detalls per polir; són les coses de la burocràcia i la feina conjunta entre Educació i Salut, que continuen preparant, amb el concurs del Conorci d’Educació de la capital catalana, tant la logística com el protocol d’actuació, posant d’acord als CAP amb les direccions de les escoles i els gestors covid. ¿Es faran a la classe o a l’exterior? ¿En una carpa o en un vehicle com les donacions de sang? ¿En horari escolar o a la tarda? De moment, l’únic segur és que a mitjans de novembre es preveu haver realitzat mig milió de PCR a persones vinculades a l’àmbit educatiu (alumnes, famílies i personal docent). Es dona per fet és que aquestes proves destaparan casos no detectats que incrementaran el nombre de grups educatius en quarantena

Les xifres ara per ara no són inquietants tot i que el creixement hagi sigut, alguns dies, exponencial. Sens dubte, això sí, és una situació molesta per als que la pateixen, ja que tenir el nen a casa, si no està en uan edat en què ja més o menys pot quedar-se sol, altera tota la planificació familiar. En el dia d’avui són 218 les escoles que tenen grups en quarantena (un total de 303). Això suposa que el 4% dels centres educatius de Catalunya tenen com a mínim una classe a casa. 

La mesura del cribratge no s’ha de confondre amb les PCR que ja es realitzen en cas de tenir un positiu en el grup. En aquest cas, tal com ha sol·licitat Salut, els estudiants han d’acudir amb normalitat a l’escola l’endemà d’haver-se sabut que hi ha un infectat entre els pupitres. Tornaran a l’aula per realitzar una PCR i per rebre tota la informació referent a la quarantena que hauran de començar en aquell moment. Al ser persones de contacte, els membres de la família no han de quedar-se en quarentena, cosa que sí que ha de fer l’entorn immediat de la que persona portadora del virus. 

Això creixerà 

Quan comencin a realitzar-se les PCR massives, és previsible que el número d’infectats creixi. Això dispararà tant la llista general d’afectats per la Covid-19 com la xifra de classes confinades. Així ho va admetre el mateix secretari general de Salut diumenge a TV3. És pura lògica: com més proves es fan, més positius afloren. I tot i que pugui semblar una notícia pèssima, en el fons es tracta d’aflorar positius asimptomàtics per poder traçar els seus contactes i tallar, en la mesura possible, l’estireganyosa corretja de transmissió de la malaltia. 

Les proves es faran a l’aula, però si l’espai no ho permet, en una unitat mòbil

La voluntat del Govern és que a mitjans de novembre s’hagin realitzat mig milió de proves PCR. En una primera etapa, fins al 9 d’octubre, la Generalitat preveu completar 8.000 tests al dia. En la segona fase, la idea és arribar a una velocitat de creuer de 20.000 frotis nasals cada 24 hores. Per poder arribar als estudiants, el Departament de Salut ha enviat una autorització a totes les famílies perquè permetin que el personal sanitari desplaçat al col·le realitzi les proves pertinents. En cas de ser negatiu, s’enviarà un missatge SMS. Si surt positiu, es farà una trucada amb instruccions concretes.  

Les proves, segons assenyalen fonts sanitàries consultades per aquest diari, s’adaptaran a la morfologia del centre. Si hi ha espai sobrant, s’habilitarà un sala perquè els xavals vagin desfilant. Si no hi ha manera, si el centre té una manca d’espai important, el centre d’atenció primària instal·larà una carpa provisional o enviarà una unitat mòbil on hi haurà tot el necessari perquè els alumnes, i també el personal docent i d’administració, vagi desfilant per passar la prova del cotó fluix. L’objectiu d’aquesta logística, més enllà del cribratge i el mostreig, és no col·lapsar encara més els CAP. 

Notícies relacionades

Argimon va dir divendres que es començarà per escoles de Barcelona i L’Hospitalet. En el cas de la capital catalana, segons ha pogut saber aquest diari, el desplegament engega el 29 de setembre al districte de Sants.  

Centre de referència

Les proves, en cas de tenir un positiu a la classe, van a càrrec del centre d’atenció de referència, però les del test massiu, estan en mans del personal contractat per Salut per a aquest menester. Són 400 persones que exerceixen de gestors covid i 110 infermeres i auxiliars d’infermeria que es desplegaran per tot el territori per arribar a aquest mig milió. Tot i que sempre en coordinació amb el CAP que té assignat cada escola. Argimon va avançar edivendres que es començarà per escoles de Barcelona i L’Hospitalet. Quines i el detall de l’operació, per ara, un misteri.