desescalada a Euskadi

El Govern basc ordena la tornada dels professors

La incorporació es farà de forma gradual però amb la intenció que tots estiguin el 5 de juny en els llocs de treball

zentauroepp53425676 grafcav5687  bilbao  15 05 2020  el lehendakari  i igo urkul200518101021

zentauroepp53425676 grafcav5687 bilbao 15 05 2020 el lehendakari i igo urkul200518101021 / Luis Tejido

2
Es llegeix en minuts

El Departament d’Educació del Govern Basc ha ordenat la tornada presencial als centres del professorat de la xarxa pública basca, un procés que s’anirà fent de manera progressiva i que culminarà el 5 de juny.  La Viceconselleria d’Administració i Serveis del Departament d’Educació ha emès una instrucció en la qual estableix que el personal adscrit als serveis de recolzament i investigació a la docència i a la Inspecció educativa s’incorporarà presencialment a partir d’aquest dijous. 

Posteriorment acudiran als centres els docents de quart de l’ESO, Batxillerat i FP ja que a partir del dilluns 25 de maig tornaran a les aules els alumnes d’aquests nivells als centres que així ho decideixin.  Així, cada centre comunicarà als professors d’aquests cursos el dia en què hauran de tornar, que no ha de ser concretament el 25 perquè hi haurà algunes classes presencials que arrencaran més tard, han aclarit fonts del Departament d’Educació. 

L’ordenança

La instrucció diu exactament que «el personal dels centres escolars dels cicles i nivells de l’alumnat per als quals s’estableixi el retorn a docència presencial s’incorporarà als seus llocs de treball, també de forma presencial, d’acord amb la programació prevista i amb prou antelació per organitzar l’activitat educativa». 

La resta de docents, és a dir, dels altres nivells de Secundaria, Primària i Infantil, hauran de tornar «de forma gradual i progressiva» durant la primera setmana de juny, en funció del que disposin els centres. Així, segons han explicat des d’Educació, per al divendres 5 de juny tot el professorat haurà d’estar presencialment en els seus llocs de treball. 

Les excepcions

La instrucció va ser firmada dimarts i ja s’ha traslladat als centres educatius i als sindicats. El Departament estableix algunes excepcions en la seva instrucció. Podran continuar desenvolupant la seva activitat laboral de forma telemàtica els docents que estiguin en situacions d’«especial sensibilitat» o tinguin «deures inexcusables o altres circumstàncies» que els impedeixin incorporar-se. 

Notícies relacionades

Correspondrà al personal de salut laboral del servei de prevenció de riscos laborals identificar el personal «especialment sensible» i el treballador haurà d’aportar informes del seu metge de família o especialista que acrediti una patologia crònica o que indiqui vulnerabilitat a la Covid-19. 

També podrà concedir-se permís per «deure inexcusable» i acollir-se a la modalitat de treball no presencial al personal que tingui a càrrec seu fills menors de 14 anys, més dependents o persones discapacitades. Aquesta circumstància s’haurà de justificar mitjançant una declaració responsable en la qual s’haurà d’especificar que l’altra persona progenitora o tutora legal, si n’hi hagués, no pot fer-se càrrec del menor o que al domicili no conviu amb una persona major d’edat que pugui ocupar-se del fill o que el dependent més gran no pot ser atès per cap altra persona. En el cas que els dos progenitors o responsables del menor o dependents siguin personal de l’administració basca o educativa no podran disfrutar d’aquestes mesures simultàniament.