Educar es tot

POLÈMICA EDUCATIVA

Els pares d'alumnes denuncien tracte de favor a l'escola concertada

La Fapac assegura que Educació tancarà 15 grups de P3 a l'escola pública

Els pares d'alumnes denuncien tracte de favor a l'escola concertada
2
Es llegeix en minuts
Efe

La Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (Fapac) ha denunciat que Educació tancarà 15 grups de P3 a l’escola pública en el pròxim curs 2019-20 i que, per contra, obrirà 44 grups nous en la concertada.

En una roda de premsa per valorar les dades de la preinscripció dels ensenyaments obligatoris, la presidenta de la Fapac, Belén Tascón, ha denunciat que el tancament de grups públics i obertura de concertats "demostra la intenció d’Educació d’afavorir el traspàs d’alumnes de P3 a l’educació concertada".

Per arribar a la conclusió que es tancaran 15 grups a P3, la Fapac ha pres com a base l’oferta pública final de P3 en el curs 2018-19, que segons l’entitat van ser 2.131 (i no 2.156 com assegura Educació), i l’oferta inicial oferta per Educació per al pròxim curs 2019-20, que són 2.116 grups.

Segons la presidenta de la Fapac, el departament d’Educació ofereix dades "falses i contradictòries en què es comparen universos diferents" i s’ha referit al fet que la conselleria "no inclogui les escoles rurals en l’oferta de P3 del curs 2019-20, quan sí que ho feia en els anteriors".

Per contra, per arribar a la conclusió que s’obriran 44 nous grups de P3 a l’escola concertada, la Fapac ha pres com a referència els 987 grups d’oferta inicial del curs 2018-19, que finalment es van reduir a 942 després de la matrícula, i no té en compte que l’oferta inicial per al curs 2019-20 és de 986, pràcticament idèntica a la del curs anterior.

Primer d’ESO

Així mateix, la Fapac ha denunciat que en l’oferta inicial d’obrir 39 grups nous a primer d’ESO, Educació "no té en compte la matrícula viva" i que per absorbir-la "serien necessaris 102 grups nous", un dèficit que segons Tascón "acabarà provocant un traspàs intencionat d’alumnes cap al sistema concertat".

Notícies relacionades

Una altra "anomalia" denunciada per Tascón en l’oferta de primer d’ESO és l’"excedent de 59 grups concertats més dels que el sistema pot absorbir", ja que per als 25.383 alumnes que finalitzen sisè de primària als centres concertats en 2018-19, "serien necessaris 906 grups en lloc dels 965 oferts".

D’altra banda, sobre els 39 grups nous oberts a primer d’ESO en instituts escola, Tascón ha manifestat que "la preocupen els dèficits estructurals", ja que les instal·lacions d’algunes escoles "no compleixen els requisits necessaris per oferir ESO" i, a més, "poden perpetuar i consolidar la segregació que es dona en alguns centres de primària".