Educació rebaixa a cinc la nota mitjana per obtenir una beca

Méndez de Vigo revertirà la reforma del seu antecessor que impedia l'accés a la universitat a 70.000 alumnes a l'any

Es reforçarà la quantia que reben els alumnes amb millors notes i es concediran ajuts a les víctimes de violència masclista

Educació rebaixa a cinc la nota mitjana per obtenir una beca

Angel Diaz (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín / Manuel Vilaseró

Una altra de les reformes empreses per l’anterior ministre d’Educació, José Ignacio Wert, que va ser contestada per tot el sector educatiu, ha sigut enderrocada pel seu successor. Íñigo Méndez de Vigo ha confirmat aquest dimarts que la nota mitjana mínima per obtenir una beca de matrícula per entrar al primer curs de la universitat baixarà del 5,5 al 5. Es queda tal com estava abans de la modificació introduïda pel controvertit ministre, que va deixar sense ajuts anualment uns 70.000 alumnes que complien les condicions econòmiques però no les acadèmiques. 

Tal com va avançar dilluns EL PERIÓDICO, les converses mantingudes pels rectors de les universitats i el Ministeri d’Educació permetien intuir als màxims responsables dels centres educatius que el decret que regularà la concessió de beques per al curs 2018-2019 inclouria una de les seves velles peticions i dels representants d’estudiants: la rebaixa de la nota de tall per obtenir les anomenades beques de matrícula. En aquestes trobades havien amenaçat de plantar-se si no es produïa aquesta marxa enrere que arriba després que s’hagin congelat i descafeïnat totes les revàlides previstes en la 'llei Wert'.   

El rector de la Universitat Complutense de Madrid, Carlos Andradas, va deixar clar dilluns que «no s’ha de confondre el que són unes beques dirigides a evitar una bretxa social amb cap altra cosa». "Des del moment en què un compleix els requisits per accedir a l’educació superior, no hi hauria d’haver diferència d’accés per raons econòmiques". 

200 euros per als més brillants

El president del Govern, Mariano Rajoy, ja ha avançat aquest matí que "ningú  que  s’ho mereixi" quedarà fora del sistema beques. També va avançar quan va acabar la IV Trobada Internacional de Rectors Universia 2018 celebrat a Salamanca que hi hauria "més recursos" per als estudiants amb "un rendiment més alt".

Quan es va apujar la nota de 5 a 5,5 es va argumentar que es tractava de premiar la cultura de l’esforç i l’excel·lència. Al fer ara marxa enrere, es compensarà amb un incentiu els estudiants més brillants, que consistirà en una beca extra de fins a 200 euros per aquells que obtinguin una nota mitjana superior a 8 punts, segons ha concretat Méndez de Vigo. Aquesta mesura afectarà tots els becaris dels ensenyaments postobligatoris, tant universitaris com no universitaris 

D’altra banda, es facilitarà la concessió de subvencions a les víctimes de la violència masclista i als seus fills que hagin «baixat de rendiment» per aquesta situació. Sempre que compleixin totes les altres condicions previstes en la normativa, se’ls podrà exonerar del compliment de certs requisits acadèmics.

Per finançar totes aquestes mesures, els pressupostos del 2018comptaran, si finalment s’aproven, amb 50 milions d’euros mésdestinats a beques i ajuts a l’estudi, i assoliran els 1.470,3 milions d’euros. El decret que recollirà les noves mesures mantindrà uns llindars de de renda i patrimoni, "semblants" als del curs que ara acaba.

Premi a l’"excel·lència"

Notícies relacionades

També es "potenciaran" les beques d’investigació Beatriz Galindo i s’incrementaran les beques Erasmus. En definitiva, segons ha resumit el ministre, l’objectiu és "premiar l’excel·lència i permetre que més alumnes tinguin beques de matrícula per accedir a la universitat".  

La reforma de Wert, implantada a l’exercici 2012-2013, hauria impedit l’accés a una carrera a uns 350.000 estudiants com a conseqüència de la pujada de la nota necessària. 

Temes:

Beques