COL·LEGI EN DIFICULTATS

SOS, es busquen famílies amb nens

Veïns de Prat de Comte busquen candidats a instal·lar-se al poble per garantir la continuïtat de l'escola rural, on només hi ha vuit alumnes

zentauroepp41064977 prat de comte  terra alta   sociedad  24 11 2017  escuela ru171124134250

zentauroepp41064977 prat de comte terra alta sociedad 24 11 2017 escuela ru171124134250 / JOAN REVILLAS

2
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa

Prat de Comte té 170 habitants i una escola amb vuit nens. Les famílies d’aquestes criatures, d’entre 5 i 10 anys, temen pel futur del centre. Quan es tanca un col·legi és difícil reobrir-lo i, coincideix la comunitat educativa, el poble llangueix. L’angoixa no és nova entre els veïns d’aquesta localitat de la Terra Alta, situada dalt d’un promontori, perquè dos anys enrere, amb tan sols cinc matriculats i l’avís de la Generalitat d’una clausura imminent per falta d’escolars, l’Ajuntament va fer una crida per oferir feina i casa a possibles interessats. En aquell moment van salvar el tràngol, que es pot repetir.

«Vam arribar aquí buscant una escola que respectés el ritme d’aprenentatge de cada un dels nostres fills i que ens permetés disposar d’un entorn on conviure amb la naturalesa, amb tranquil·litat, sense tanta consola ni videojoc», recorda Carme Martínez, mare de tres dels vuit xavals del centre, mentre espera que tornin sols de l’escola a la deserta plaça de l’Església. Orgullosa i satisfeta de l’experiència, veu ara com trontolla aquest projecte vital i, juntament amb dues famílies més, han decidit fer tot el que estigui a les seves mans per garantir la continuïtat de l’Escola Mare de Déu de la Fontcalda.

Buscar cases de lloguer

La diferència respecte a dos cursos enrere és que aquesta vegada són les mateixes famílies les que promouen la iniciativa, no el consistori. «No podem prometre una casa ni un contracte laboral però sí que posem en contacte els interessats amb veïns de Prat que puguin oferir algun immoble o bé amb borses de treball de la zona», aclareix Martínez. Han parlat amb propietaris del poble per dissuadir-los que lloguin les seves cases per facilitar l’aterratge dels nouvinguts, que prefereixen no aventurar-se amb una compra.

Les tres famílies promotores de neorural.cat (el domini, per a sorpresa i alegria, estava lliure) s’han entrevistat també amb els responsables d’habitatge i de treball del Consell Comarcal per demanar-los ajuda. «Ens agradaria que s’habilités un espai de coworking perquè les persones que desenvolupen el seu negoci a través d’internet es plantegin viure a Prat de Comte», proposa aquesta incansable dona.

65 interessats

De moment ja s’hi han interessat 65 famílies. Truquen i pregunten com és el poble. Alguns ja s’han acostat al col·legi per veure com és. L’objectiu és que hi matriculin els seus fills de 3 a 12 anys per garantir la pervivència del centre, que des de fa nou anys dirigeix Rut Sebastià, que insisteix en els avantatges d’aquest tipus d’ensenyament. «A més de la proximitat amb les famílies, la ràtio d’alumnes per professor és baixíssima i, l’atenció és personalitzada», descriu.

Notícies relacionades

A les aules, la mestra de primària Lara Espuny supervisa com els seus tres col·legials de 5 anys dissenyen la portada d’un àlbum. «Els deixo fer el que vulguin, sense pauta prèvia, per fomentar la seva creativitat», somriu. Una de les nenes decideix que s’ha cansat del mussol que pintava i proposa jugar al mercat de la fruita, calculadora en mà. Els altres la segueixen. A l’altra classe, els cinc més grans, de 7 a 10 anys, fan Medi Natural en anglès amb la professora Maite Domènech.

Medi Natural en anglès

«Hem comprat tubs de plàstic i globus perquè ells mateixos construeixin l’aparell digestiu», mostra Domènech, docent especialista d’anglès que també imparteix classes a Arnes i Caseres, dues poblacions veïnes. Els tres municipis veïns formen la Zona Escolar Rural (ZER) Ports-Algars, en la qual comparteixen material, professors, alegries i penes.