Ensenyament admet que s'ha de revisar el finançament de les guarderies

Puigdemont diu que l'ajuda només es pujarà a 1.600 euros si hi ha disponibilitat pressupostària

1
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / BARCELONA

La consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, es va mostrar disposada ahir a «repensar el sistema de finançament de les guarderies municipals», que actualment no reben ni un euro de la Generalitat, després que el 2014 la subvenció l’assumissin les diputacions. Segons denuncien alcaldes afectats, l’ajuda, de 875 euros anuals per alumne, és insuficient per cobrir el cost de cada plaça escolar, estimat per la mateixa Generalitat en 5.400 euros a l’any.

La consellera va defensar, en una intervenció en el ple del Parlament, la «legalitat» de la transferència a la partida de concerts educatius de més de 81 milions d’euros inicialment pressupostats per a les guarderies en els anys 2012 i 2014, un desviament que va avançar EL PERIÓDICO. «Miri si és legal el que es va fer (...) que un altre any, el 2009, quan no hi havia crisi, se’n van fer 41 al departament d’Ensenyament, i el 2010, el Govern llavors també va fer transferències de crèdit des de la partida de les guarderies al pagament de les nòmines de les concertades», va respondre Ruiz a una pregunta del diputat de la CUP Carles Riera.

Notícies relacionades

«És el dret i l’obligació que tenim», va afirmar la consellera, que va recordar que la modificació de crèdit que es va fer aquells dos anys es va portar a terme per garantir el pagament de les nòmines dels treballadors. «No es van deixar de banda els ajuntaments, es va recórrer a les diputacions perquè financessin el que el Govern espanyol havia deixat de finançar», va afegir en al·lusió a les retallades aplicades pel llavors ministre José Ignacio Wert.

PUIGDEMONT NO S’HI COMPROMET

El mateix ple del Parlament va aprovar l’esmena presentada als Pressupostos de la Generalitat perquè aquest 2017 el Govern augmenti la subvenció a guarderies almenys a 1.600 euros anuals. «Lamentablement, JuntsxSí ja ha advertit que només assumirà aquest mandat si existeix disponibilitat pressupostària per fer-ho», va explicar Lluís Rabell, president del grup de Catalunya Sí Que es Pot (CSQP), que va preguntar al president Carles Puigdemont sobre l’assumpte. «El president ha recordat que existeixen limitacions i ha donat a entendre que aquestes esmenes introduïdes per l’oposició venen a ser un brindis al sol», va afegir Rabell.