Mestres, famílies i polítics fan pinya per l'escola catalana i demanen la insubmissió

La marxa es desenvolupa en un ambient festiu i reivindicatiu amb 25.000 persones, segons la xifra de la Guàrdia Urbana

Crits d'independència en la manifestació de Somescola, que reuneix polítics de CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP

Estelades, gegants i pancartes, en la manifestació en suport de l’escola catalana en català. / JOAN CORTADELLAS

Estelades, gegants i pancartes, en la manifestació en suport de l’escola catalana en català.
Pancarta gegant de ’Som Escola’ en la marxa en favor de l’escola catalana
Vista aèria de la manifestació en favor de l’escola catalana.
Pep Guardiola ensenya la samarreta en suport a l’escola catalana.
Ada Colau, al passeig Sant Joan, a la cua de la marxa en suport a l’escola catalana.
La capçalera de la manifestació en favor de l’escola catalana arriba a l’Arc de Triomf.
Concentració final de la manifestació de suport a l’escola catalana al passeig de Lluís Companys.

/

3
Es llegeix en minuts
CRISTINA BUESA / Barcelona

19.35. Els Mossos xifren la participació en 14.000 persones. No obstant, el presentador de la festa final, Quim Masferrer, ha facilitat la xifra de 100.000 manifestants i ha destacat que ha estat la protesta més nombrosa en favor de l'escola catalana. Xifres dispars.

19.33. La lectura del manifest (disponible a la web de Somescola) inclou la petició de insubmissió per part del Govern català el pròxim curs escolar per no complir la reforma impulsada pel ministre José Ignacio Wert. 

19.23. La vaga de fam de Jaume Sastre a Mallorca i la lluita dels docents valencians mereixen un record i aplaudiment per part dels manifestants.

19.20. Discursos en un escenari ple de representants del mig centenar d'entitats convocants. Muriel Casals llegeix un manifest contra la reforma de la LOMCE i les sentències.

19.05. Comença la festa al passeig de Lluís Companys. La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, destaca la cohesió de la comunitat educativa catalana davant l'ofensiva contra la immersió lingüística.

18.58. Les samarretes grogues (contra les retallades) tenyeixen la marea verda (contra l'atac a la immersió lingüística). Manifestació de verd tirant a groc.

18.56. La marxa arriba al passeig de Lluís Companys, on els parlaments i un acte festiu presentat per Quim Masferrer clausurarà la protesta.

18.50. L'expresident Jordi Pujol i la seva esposa Marta Ferrusola també participen en la marxa, que els Mossos xifren en 14.000 persones.

18.43. Milers de manifestants ocupen els carrers entre la plaça de Tetuan i la seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, davant de l'Arc de Triomf, al passeig de Lluís Companys. Abans de la protesta s'havien venut 20.000 samarretes verdes.

18.39. La consellera Irene Rigau ha manifestat que "el país està unit i recolza inequívocament" la protesta contra la 'llei Wert' i les sentències judicials que torpedinen la immersió lingüística.

18.32. Oriol Junqueras (ERC), Dolors Camats (ICV) i David Fernàndez (CUP) figuren entre els dirigents parlamentaris que participen de la manifestació.

18.21. Primers crits en favor de la independència de Catalunya. La manifestació, ordenada, amb un cordó de persones de l'organització amb petos vermells per deixar passar la capçalera per la part central del passeig de Lluís Companys.

18.19. La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, sosté que el model lingüístic de les escoles catalanes és una "garantia d'igualtat d'oportunitats".

18.15. La portaveu de Somescola, Teresa Casals, afirma que la seva entitat, convocant de la protesta, "està al costat del sector i agraeix el suport de la gent, però preferiria parlar de pedagogia i no de lleis". Casals afirma que "les llengües mai són un problema sinó una oportunitat".

18.11. La manifestació comença amb els consellers Irene Rigau (Ensenyament), Neus Munté (Benestar Social i Família), Germà Gordó (Justícia) entre els participants, així com els líders sindicals Josep Maria Àlvarez (UGT) i Joan Carles Gallego (CCOO).

17.45. Centenars de persones s'han congregat aquest dissabte a la confluència del passeig de Sant Joan amb la Gran Via, a Barcelona, atenent la crida de la coordinadora Somescola, que agrupa 44 entitats de tot Catalunya sota el lema "Per un país de tots, decidim escola catalana". Han acudit a la cita escoles de tot el país, ciutadans, partits polítics i representants sindicals per reclamar que es mantingui el model d'escola inclusiva i que no es judicialitzin les aules.

La mobilització arriba dos dies abans que s'hagi d'aplicar en quatre escoles catalanes la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que imposa una quota del 25% de castellà en les assignatures no lingüístiques. L'oposició a la llei orgànica de millora de la qualitat educativa (Lomce), que impulsa el ministre José Ignacio Wert és un altre dels motius pels quals es convoca la marea.

Samarretes verdes

Notícies relacionades

Per sufragar les despeses de la manifestació s'han venut fins a 20.000 samarretes verdes, el color utilitzat per protestar per la política del ministre d'Educació. També s'han pogut veure samarretes de color groc en contra de les retallades de la Generalitat i una altra d'un verd més intens en què es llegeix 'Crida per una educació pública de qualitat'. Hi ha moltes estelades i senyeres, a més de molts col·legis que, per ser reconeguts, porten pancartes i cartells identificatius.

Els 'capgrossos han estat una altra de les constants a la marxa ja que en els últims dies Somescola ha impulsat nombrosos tallers a les escoles per a aquest fi.