Ismael Palacín: "La LOMCE encotilla el mestre i no frenarà el fracàs escolar"

Pel director de la Fundació Jaume Bofill, "el que han d'aprendre els alumnes són competències complexes, però les revàlides obligaran a cenyir-se al temari"

Ismael Palacín, director de la Fundació Jaume Bofill.

Ismael Palacín, director de la Fundació Jaume Bofill. / JOAN PUIG

1
Es llegeix en minuts

No per esperat, el projecte de la llei orgànica de millora de la qualitat educativa (LOMCE) del ministre José Ignacio Wert ha deixat de sorprendre --i defraudar-- pedagogs i especialistes en educació. És una proposta "ideològica, una imprudència educativa", afirma Ismael Palacín (Barcelona, 1971), director de la Fundació Jaume Bofill. "És també una oportunitat perduda", agrega aquest educador social que fa gairebé tres anys que és al capdavant d'una de les institucions més prestigioses en matèria educativa.

--Si pogués, ¿què corregiria vostè de la LOMCE?

--El més negatiu és que torna a sobreprescriure als docents. El control del currículum és tan rígid que no dóna marge als professors, quan les bones escoles han de tenir un alt grau d'autonomia. La invasió de continguts del ministeri empenyerà la Generalitat a afegir els seus propis continguts, de manera que el marge dels mestres seria encara més estret.

--Just el contrari del que està passant fora.

Notícies relacionades

--És que no per incrementar la llista de continguts, no per pretendre que tots els alumnes sàpiguen el mateix, es millora la qualitat de l'educació. El que han d'aprendre els alumnes són competències complexes. I les revàlides obligaran els professors a cenyir-se al temari, perquè serà d'aquest temari del qual s'examini els estudiants. S'abandona l'educació personalitzada, el treball per projectes, qualsevol innovació pedagògica. Aquesta llei encotilla el mestre i no frenarà el fracàs escolar.

>>Llegiu l'entrevista completa amb el director de la Fundació Jaume Bofill, Ismael Palacín, sobre la LOMCE a e-Periódico.