¿Com pots pagar menys en la teva declaració de la renda a Catalunya?

Juny és l’últim mes per presentar la declaració de la renda. Però no et preocupis, encara estàs a temps d’estalviar diners incloent-hi les 10 deduccions disponibles a Catalunya

¿Com pots pagar menys en la teva declaració de la renda a Catalunya?
2
Es llegeix en minuts

Aquest dimecres comença la campanya de la Renda 2021, un exercici que pot ser complex per a les 327.000 persones que han estat en erto.

Com que el SEPE compta com un segon pagador, el llindar perquè la declaració de la renda sigui obligatòria descendeix a 14.000 euros anuals des dels 22.000 euros percebuts per aquells que tenen un sol pagador (sempre que l’import percebut pel segon pagador superi els 1.500 euros).

Ajudes del SEPE

A això se li afegeix que no hi ha un percentatge fix de retenció sobre les ajudes del SEPE, sinó que dependrà de la normativa fiscal i de les circumstàncies específiques de la persona que ha cobrat el subsidi, de manera que encara hi ha més probabilitat que l’esborrany surti inicialment a pagar o contingui errors.

Molts contribuents deixen la declaració per a l’últim moment i això pot suposar un problema: el 80% dels contribuents reconeix que necessita demanar ajuda per presentar la declaració correctament i, encara amb aquesta ajuda externa, cada any a Espanya es presenten més de 900.000 declaracions amb algun error.

L’escassetat de solucions presencials impulsa, sens dubte, la digitalització del procés. L’AEAT posa a disposició dels ciutadans un programa informàtic per a la realització d’un esborrany de la declaració, però els contribuents han d’incloure de manera manual les seves dades, incloses les deduccions a les quals tenen dret, moltes d’elles desconegudes.

L’estalvi principal

De les 9 deduccions autonòmiques vigents a Catalunya, més de la meitat pertanyen al pla familiar i a la vivenda. És vital comprendre cada cas individual, ja que en cada circumstància s’aplicaran unes deduccions concretes.

Notícies relacionades

Com a cas pràctic, imagina un contribuent català menor de 40 anys amb ingressos de fins a 25.000 euros en l’exercici anterior, amb un únic pagador, 2 fills compartits amb la seva parella (2018 i 2020), despeses d’escola bressol i una vivenda de lloguer. L’esborrany d’Hisenda li sortiria a tornar 314 euros. No obstant, aplicant correctament les deduccions, aquesta xifra augmenta a 764 euros, una diferència de 450 euros de maximització de l’estalvi.

Les 9 deduccions vigents a Catalunya són:

  1. Rehabilitació de vivenda habitual.

  2. Naixement o adopció de fills.

  3. Lloguer de la vivenda habitual.

  4. Pagament d’interessos de préstecs a l’estudi universitari de tercer cicle.

  5. Viudetat.

  6. Donacions.

  7. Adquisició d’accions o participacions socials d’entitats noves o de recent creació.

  8. Obligació de presentar la declaració de l’IRPF al tenir més d’un pagador de rendiments del treball.

  9. Inversió en vivenda habitual.