Agència Tributària

¿Què és el model 036 i quin termini hi ha per presentar-lo?

¿Què és el model 036 i quin termini hi ha per presentar-lo?
1
Es llegeix en minuts

El dia 6 d’aquest mes va començar la campanya de la renda de 2021-2022 i, des d’aquest dia, qualsevol contribuent pot accedir a l’esborrany per comprovar si ha de pagar o si li surt a tornar. La seva consulta no implica la seva presentació immediata, però sí que és la manera per confirmar que la informació que hi apareix és correcta i que no hi falta cap de les dades fiscals que s’hi han de reflectir.

Tot i que els terminis que dona l’Agència Tributària per presentar-la són bastant amplis, hi ha contribuents que es confien i esperen fins a l’últim moment. Per això, és fonamental saber quan finalitza el termini per presentar la declaració de la renda el 2022 i marcar la data al calendari o posar-se un recordatori al mòbil perquè avisi unes setmanes abans que acabi la campanya.

Últim dia

Segons recull el portal de l’Agència Tributària, l’últim dia per presentar la renda de l’exercici 2021 és el dijous 30 de juny del 2021, independentment del mètode que s’utilitzi (de manera telemàtica, de manera presencial o mitjançant cita telefònica).

Segons el tipus de contribuent, s’ha de presentar un model de renda o un altre. No és el mateix estar jubilat i ser pensionista que estar aturat. Tampoc no és el mateix ser autònom.

Aquest últim cas, el dels autònoms, és el que té a veure amb el model 036. Però, compte... el model 036 s’ha de presentar a Hisenda quan algú es dona d’alta com a autònom. És a dir, l’han de presentar totes les persones que vulguin donar-se d’alta com a empreses o autònomes per desenvolupar qualsevol activitat o activitats econòmiques en territori espanyol.

Modificacions

Aquest model també s’ha d’utilitzar per introduir una modificació en l’activitat o un canvi de domicili fiscal, comunicar la baixa, sol·licitar un nou CIF, etcètera.

Notícies relacionades

És per això que aquest model 036 s’ha d’omplir quan algú es vol donar d’alta com a treballador autònom o empresa o quan es vol introduir algun canvi en l’activitat, comentat anteriorment. És a dir, no té res a veure amb la declaració de la renda, sinó amb l’alta de l’activitat.

El model 036 és un dels models més difícils d’omplir d’entre tots els impresos de l’Agència Tributària. Bàsicament, el model inclou l’IVA que es pagarà, el tipus d’activitat que es desenvoluparà, dades fiscals, etcètera.