Campanya de la renda 2021-2022

Deu consells per fer la declaració de la renda

La paperassa i els tràmits poden aclaparar qualsevol, però hi ha uns passos indispensables a seguir perquè la liquidació surti perfecta

Deu consells per fer la declaració de la renda
4
Es llegeix en minuts
R. C.

En plena Campanya de la Renda 2021 ja hauries de tenir tota la paperassa preparada per tributar a l’Agència Tributària. Des del 6 d’abril del 2022 està obert el termini per presentar la declaració de la renda 2021-2022Depèn de les gestions que es realitzin, hi ha uns terminis o d’altres de presentació de l’esborrany.

El tràmit via internet es podrà realitzar des de l’inici de la campanya i fins al 30 de juny. Des del pròxim 5 de maig es podrà presentar també per telèfon, i entre l’1 i el 30 de juny, coincidint amb el període ordinari de la Campanya, els contribuents podran presentar la seva declaració a les oficines de l’Agència Tributària. Amb resultat a ingressar i amb domiciliació bancària, el termini acaba el 27 de juny.

Amb les dates clares i les cartes sobre la taula, existeixen una sèrie de consells i passos indispensables a realitzar a l’hora de fer la liquidació, sobretot si és la teva primera vegada.

¿Estic obligat a fer-la?

Entre els requisits per no haver de presentar la declaració hi ha haver percebut un sou inferior a 22.000 euros d’un pagador o 14.000 euros si n’hi ha hagut més d’un.

Tot i que no hagis tingut una feina remunerada, l’hauràs de fer si vas guanyar més de 1.600 euros a través de dividends o venda d’accions, entre altres opcions, o vas rebre més de 1.000 euros de Lletres del Tresor, subvencions per a la compra de vivendes de protecció oficial i altres guanys patrimonials derivats d’ajudes públiques.

Mai esperis a l’últim dia

Ja ho diu el refrany: no deixis per demà el que puguis fer avui. I si es tracta de la declaració de la renda més. Tindràs gairebé tres mesos per confirmar a l’Agència Tributària la teva declaració de la renda, però el recomanable és que no ho ajornis. Fes-la amb temps, sobretot per si et sorgeix algun dubte o problema. Si no la presentes i té un resultat negatiu hi haurà interessos de demora per no pagar a temps.

Ordena tota la documentació

Segons s’acosta la data de fer la liquidació, tant el banc com el departament de recursos humans de la teva feina et faran arribar documents com el T10 o la informació relativa a l’IRPF. Tingues tot ordenat per fer la declaració, tant si la fas tu mateix, en una entitat bancària o a través de la mateixa Agència Tributària. En el cas que aportis diners a alguna ONG també podràs incloure-ho.

Coneix totes les deduccions

Si no tens res, poc tens a deduir, però és cert que depenent de la comunitat autònoma en la qual resideixis podràs deduir certes coses que et poden beneficiar. Això és el cas dels residents al País Basc, per exemple, que poden incloure el lloguer perquè els sigui tornat una part. En tot cas, hauràs d’estar al dia de totes les deduccions que hi ha al teu lloc de residència. Entre les quals hi ha les relacionades amb la maternitat, tenir família nombrosa, viure de lloguer, comprar-te una casa, invertir en un pla de pensions, donar-te d’alta com a autònoma...

Aplicacions

Si estàs perdut, també pots recórrer a alguna aplicació que t’ajudi a realitzar la liquidació i et donin trucs per estalviar en la declaració de la renda que no s’apliquen per defecte en l’esborrany.

Les novetats

Tot i que estiguis al corrent de com es realitza la declaració de la renda, cada any hi ha novetats en l’elaboració d’aquesta, així que no et confiïs. Les apostes ‘online’ o Bizum són algunes coses que ja tenen reglament a l’hora de tributar des d’aquest any.

Accions i fons

En el cas que siguis inversor la cosa es complica.  Hisenda ha inclòs una casella especial (la 1626) en la qual hauràs d’incloure els guanys (o les pèrdues) que has tingut l’any quan siguin superiors a 1.000 euros. També si has guanyat diners venent coses a Vinted o Wallapop s’haurà de declarar.

Els fons d’inversió només s’hi han d’incloure quan rescates els teus diners, mentre que les aportacions als plans de pensions podràs deduir-les, però amb límits. En el cas d’haver venut accions o criptomonedes amb guanys només hauràs de tributar per l’import de la plusvàlua.

Interessos

Si el banc et paga interessos pels diners que tens estalviats no oblidis que també hauràs d’incloure’ls en la declaració.

Assessor

Notícies relacionades

En el cas que vagis una mica perdut a l’hora de realitzar els tràmits sempre pots acudir a un assessor fiscal o, si no, a la mateixa Agència Tributària. També els bancs fan la declaració demanant cita i de forma totalment gratuïta.

Revisa l’esborrany

Quan tot estigui a punt i l’esborrany acabat no oblidis fer un repàs per si se t’ha oblidat alguna cosa. En tot cas, sempre hi ha opció de modificar errors, fins i tot quan ja s’ha presentat.