campanya de l’IRPF

¿Com podeu obtenir i validar l’esborrany de la renda 2020?

La web i les ‘apps’ de l’Agència Tributària permeten fer tot el procés sense haver d’anar a oficines de l’organisme

¿Com podeu obtenir i validar l’esborrany de la renda 2020?
3
Es llegeix en minuts

Per poder realitzar la declaració de la renda ‘online’, ja que el termini per presentar-la per aquesta via va començar aquest dimecres, 7 d’abril, la millor opció és utilitzar el programa de l’Agència Tributària anomenat Renta Web, que permet elaborar-la en temps real, tot i que també existeix la possibilitat de realitzar-la a través dels dispositius mòbils intel·ligents (‘smartphones’ i tauletes) amb sistemes operatius iOS.

Notícies relacionades

L’esborrany és una proposta de la declaració de la renda que realitza la mateixa Agència Tributària amb les dades de què disposa sobre el contribuent en una data determinada. N’hi ha d’altres, per tant, que, en el moment de consultar l’esborrany pot ser que Hisenda encara no les tingui.

I ¿com es pot accedir a l’esborrany?

  1. Amb la referència obtinguda mitjançant RENØ, que és un servei accessible a través d’internet, en què l’Agència Tributària remet un missatge al número de telèfon mòbil facilitat pel contribuent, indicant-li el número de referència. Aquesta és la clau que permetrà, des del primer dia de la campanya, tramitar l’esborrany o declaració o obtenir les dades fiscals, sense necessitat d’esperar a rebre-les per correu al domicili fiscal.

  2. Amb tot això podrà accedir al servei de tramitació de l’esborrany o declaració, Renta Web o Renda App, per generar la declaració amb les dades de què disposa l’Agència o modificar-les afegint les dades que considereu oportunes. Podeu accedir al portal de Renda 2020 i, dins de «Tràmits destacats», fer clic a «Servei de tramitació esborrany /declaració (RENTA WEB)».

  3. Llavors heu de posar-hi el DNI/NIE i data de naixement i prémer «Continuar».

  4. A partir d’aquí, una vegada identificat, comença un procés guiat d’obtenció de referència, en què l’aplicació detectarà la situació del contribuent i oferirà les opcions disponibles en el seu cas. Si desitgeu obtenir la referència amb la casella 505 i el sistema detecta que vau ser declarants de la renda 2019 oil’import de la casella 505 és zero, haureu d’indicar els 5 últims dígits de l’IBAN (el codi bancari). Si el sistema detecta que vau presentar la renda del 2019 i que l’import de la casella 505 no és zero, sol·licitarà l’import de la casella 505.

  5. Llavors heu de fer clic a «Obtenir referència». Quan totes les dades identificatives s’hagin validat es mostrarà la referència a la pantalla. Anoteu-la i premeu «Tancar»

  6. Després de tancar la finestra d’obtenció, cal introduir la referència obtinguda a través del servei RENØ.

  7. Després d’identificar-se, cal seleccionar el tipus d’actuació: en nom propi o com a representant.

  8. Llavors s’accedirà als serveis disponibles de l’expedient. Per consultar l’esborrany, modificar-lo o presentar la declaració, caldrà seleccionar «Esborrany/Declaració (Renta Web)».

  9. Si ja heu accedit a Renta Web anteriorment, en una finestra emergent s’informarà de l’existència d’una sessió de treball prèvia, que podeu recuperar des de l’opció «Continuar sessió». Si ja existeix una declaració presentada i desitgeu modificar-la, premeu «Modificar declaració presentada». També podeu començar una «Nova declaració», incorporant-hi les dades fiscals.

  10. Si és la primera vegada que hi accediu, es mostrarà una finestra inicial amb les dades identificatives del declarant i de la resta de declarants dels components de la unitat familiar. Cal revisar les dades i realitzar les modificacions necessàries abans de continuar. Tingueu en compte que algunes dades com l’estat civil o la informació sobre fills menors d’edat o incapacitats judicialment sotmesos a pàtria potestat prorrogada o rehabilitada no podran ser modificades posteriorment.

  11. Si no desitgeu introduir les dades fiscals del cònjuge (si heu indicat com a estat civil «casat/da»), heu de marcar la casella per al càlcul de la declaració individual. En cas contrari, no podreu avançar, ja que se sol·licita la identificació del cònjuge amb referència o Cl@ve PIN, que és una forma d’identificació per realitzar tràmits per internet amb una validesa limitada en el temps.

  12. En declaracions amb cònjuge, si desitgeu comparar el resultat de la declaració en les diferents opcions de tributació, individual o conjunta, necessitareu el número de referència del cònjuge o un codi PIN que autoritzi l’accés. En aquest cas premeu el botó «Referència/Cl@ve PIN» sota l’epígraf «Autorització cònjuge» i identifiqueu el cònjuge mitjançant un d’aquests sistemes.

  13. Després d’acceptar la pantalla de dades identificatives, si l’aplicació detecta que s’han de traslladar a la declaració dades fiscals addicionals, seguiu les instruccions de les següents finestres per incorporar aquesta informació.

  14. Si no necessiteu incorporar informació addicional per generar la declaració, accedireu directament al resum de resultats, des d’on podreu comprovar tant el resultat de la declaració per a cada modalitat i completar la declaració, si fos necessari.