declaració de la renda

Els autònoms demanen poder desgravar davant Hisenda les despeses del teletreball

  • ATA demana una rectificació a l’Agència Tributària, ja que considera discriminatori que les empreses puguin recórrer a aquesta pràctica i no els treballadors per compte propi

1
Es llegeix en minuts

Els autònoms reclamen al Govern poder deduir-se les despeses derivades del teletreball de la pròxima declaració de la renda. La Direcció General de Tributs ha respost negativament a la consulta d’una treballadora per compte propi que va sol·licitar la deducció de les despeses de subministraments (internet o llum, entre d’altres) del seu domicili particular a l’haver de desenvolupar a la seva vivenda una feina que generalment desenvolupa al seu local, on ja no acudeix diàriament pel confinament derivat de la pandèmia. Així ho ha denunciat l’ATA en un comunicat, en què exigeix una rectificació «urgent» a l’Agència Tributària.

D’acord amb la resposta de la Direcció General de Tributs recollida per l’ATA, no es podran deduir les despeses extra en subministraments ocasionats per treballar des de casa al tractar-se d’una circumstància ocasional i excepcional. No obstant, l’organització d’autònoms assegura que segons la llei de l’impost sobre la renda de les persones físiques i de modificació parcial de les lleis dels impostos sobre societats, sobre la renda de no residents i sobre el patrimoni, els treballadors autònoms poden deduir-se el 30% de les despeses de la vivenda quan aquesta s’utilitza com a espai de treball.

Notícies relacionades

A més, l’ATA afegeix que sí que són deduïbles per part de les empreses, en aquest cas concret per confinament, les despeses extres produïdes al domicili dels treballadors assalariats. Per això, des de l’ATA sol·liciten una «rectificació urgent» per part de l’Agència Tributària. «Els autònoms que s’han vist obligats a tancar per ordre administrativa, que han vist reduït el seu aforament, que han de seguir les recomanacions sanitàries, no s’entén que no puguin deduir-se les despeses, com sí que pot fer una empresa respecte als que es produeixen als domicilis dels treballadors assalariats quan han de teletreballar», ha dit el president de l’ATA, Lorenzo Amor.

Segons la seva opinió, és «incomprensible i discriminatori» que les despeses dels treballadors assalariats en teletreball siguin deduïbles i les despeses d’un autònom confinat, no. «Espero una rectificació d’aquest error», va afirmar.