Creuen que el laboratori sospitós del brot de pesta porcina és "segur"
El conseller Ordeig anuncia una bateria de mesures per reforçar la seguretat a les granges
Ordeig dice que el primer radio del foco de PPA no se modifica por el positivo de Sant Cugat y hace un llamamiento a la calma /
L’auditoria encarregada per la Generalitat per avaluar els sistemes de seguretat del laboratori IRTA-CReSA, d’on se sospita que es podria haver escapat la nova soca de la pesta porcina africana (PPA), ha determinat que aquests són "adequats" i "segurs", segons va anunciar ahir el conseller d’Agricultura, Óscar Ordeig. El conseller també va comunicar la posada en marxa d’una sèrie de reforços sobre les cadenes de bioseguretat per evitar futurs riscos, com més control sobre el transport o més seguiment sobre les granges per a l’autoconsum.
En el 26è dia des de la detecció del primer positiu de PPA, Ordeig va comparèixer des de Girona per donar a conèixer les conclusions de l’anàlisi elaborada per quatre experts independents sobre els protocols i sistemes de seguretat de l’IRTA-CReSA.
El 5 de desembre passat, el Ministeri d’Agricultura va emetre un informe en el qual posava sobre la taula la possibilitat que, atesa la composició genètica del virus, aquest s’hagués escapat d’un laboratori. Totes les mirades es van fixar llavors en l’IRTA-CReSA, ubicat al campus de Bellaterra, molt a prop de la zona zero dels contagis. Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil van fer la setmana passada una macrooperació per recollir informació davant aquesta hipòtesi i, en paral·lel, els experts de la Generalitat han fet les seves pròpies valoracions. Gorka Aduriz, Massimo Palmarini, Gonzalo Pascual i Laura Pérez han sigut els encarregats de l’avaluació i van determinar que les instal·lacions del laboratori són "adequades" i "segures", de manera que en van validar els protocols.
Instal·lacions "adequades"
El diagnòstic assenyala que les instal·lacions "són adequades per al nivell 3 de contenció biològica i, per tant, aptes per al treball segur amb el virus de la pesta porcina africana", segons va dir el conseller. Aquesta conclusió no atura ni condiciona la investigació que porta a terme pel seu compte la policia.
Notícies relacionadesLa Comissió Europea, en el seu propi informe, va aplaudir la tasca del laboratori, que va qualificar de "competent", i la seva feina, de "molt bona", tot i que va deixar oberta la incògnita d’on va sortir el virus.
El conseller d’Agricultura va anunciar un paquet de 12 mesures per reforçar la bioseguretat dins i fora de les granges, coordinat amb les empreses del sector. El pla preveu analitzar el risc individual de les explotacions, en funció de factors com la proximitat a vies de comunicació, així com revisar les enquestes de bioseguretat. La Direcció General d’Agricultura també efectuarà més controls sobre les criances de marrans destinades a autoconsum. Un altre focus seran els transportistes, amb els quals es reforçaran els protocols de desinfecció i les garanties en el desplaçament d’animals de i des de les granges als escorxadors i zones per a comercialització del producte. L’execució del conjunt de mesures anunciades ahir es començarà a abordar amb el sector a partir del gener, en reunions de seguiment i avaluació. El pla vol incorporar formació per a tots els professionals de la cadena de valor del porc.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Sorteig Extraordinari de Nadal 2025 Comprovar Loteria Nadal 2025: consultar si el meu dècim té premi
- ¡Que deixis de plorar, nen!
- Mobilitat Viatges il·limitats per 6,20 euros a l'any: així pots demanar la targeta social a Barcelona per a majors de 60 anys o discapacitats amb rendes baixes
- Festes Aquests són els regals de segona mà més sol·licitats pels catalans: una opció més sostenible que triomfa a Nadal
- Tradicions amb encant El poble de Catalunya que té un pessebre vivent de més de 200 persones: dia, horari i entrades
- Xarxes socials ¿Quant cobra un ‘influencer’ gastronòmic per ressenyar restaurants? ‘Cenando con Pablo’ revela el seu caixet: 3.000 euros per visita
- Fre a l’epidèmia La grip a Catalunya va a la baixa per primera vegada en vuit setmanes
- Balanç del president de la Generalitat El Govern prorroga els pressupostos davant la impossibilitat de començar la negociació dels del 2026
- Pujada l’últim mes Espanya reafirma la seva aposta per la transició al cotxe elèctric amb l’increment del 145,8% dels híbrids endollables l’últim mes
- Por escènica i falta de pràctica Vuit de cada deu universitaris no han rebut formació en comunicació oral, competència laboral bàsica
