Barcelona, protagonista
Mery agafa el relleu de Camarasa Fruits a Francesc Macià
Álex Fernández, que va ser xef i restaurador abans de fundar la firma de compravenda de criptomonedes BitBase, obre un restaurant, per al qual va descartar el nom de Sotelo, juntament amb l’inversor Javier Palomino.

Álex Fernández no imaginava quina una li cauria a sobre. Juntament amb l’inversor Javier Palomino, s’havia quedat a l’agost amb Camarasa Fruits, que es trobava en concurs de creditors des de febrer. Volien muntar un nou restaurant en aquest emblemàtic local de la plaça de Francesc Macià que fa cantonada amb la Diagonal per obrir-lo el 23 d’octubre. En una de les reunions van considerar diversos noms "que tinguessin sentit" perquè, segons ell, "avui dia només es busca que sonin bé". I un d’aquests era Sotelo, perquè la plaça es va dir Calvo Sotelo en honor a un màrtir del franquisme. La qüestió és que aquesta opció es va filtrar i va acabar muntant-se un bon escàndol a les xarxes socials.
"Mai va ser oficial, no es van fer logotips ni res amb aquest nom", assegura Fernández, que creu que algun proveïdor o treballador va filtrar aquesta opció. "Preguntàvem a tothom què els semblaven els centenars de noms que teníem sobre la taula". La candidatura de Sotelo, afirma Fernández, no tenia per a ells connotacions polítiques de cap tipus. "Hi ha molta gent gran que, sense tenir res a veure amb el franquisme, encara l’anomena plaça de Calvo Sotelo". Però resulta que José Calvo Sotelo va ser un màrtir del franquisme assassinat el 1936 que havia sigut ministre durant la dictadura de Primo de Rivera. "Jo, per exemple, vaig néixer el 1990, tinc 35 anys, i la veritat és que no sabíem bé qui era Calvo Sotelo. Si ho haguéssim sabut, no hauria sigut una opció", admet Fernández. En un exercici d’honestedat, l’empresari insinua que Sotelo podria haver sigut una de les denominacions que aspiraven a ser la definitiva si no hi hagués hagut tant soroll ni polèmica.
Però n’hi va haver. "¡Mare meva! No m’imaginava tal repercussió. El que és segur és que no volíem relacionar-lo amb res polític, ni molt menys franquista. Al contrari. El restaurant ha de ser un espai agradable per a tothom".
El nom del primer negoci
Així que finalment van escollir un altre nom: Mery. "Aquest local només ha allotjat quatre negocis des que va obrir el 1929 o 1930. I el primer s’anomenava així. Va ser un bar-restaurant. Després van venir la perfumeria Magda, la sabateria Padeví i Camarasa Fruits", recorda Fernández.
Ha bussejat a l’hemeroteca per trobar articles de l’època en els quals apareixia l’establiment. "Hi servien bullabessa", apunta. I ja s’estan plantejant recuperar aquesta recepta un dia a la setmana per recordar el negoci original. Més enllà d’aquesta proposta que no sap si acabaran oferint, Mery proposarà "cuina de mercat mediterrània i castissa", amb plats com per exemple la truita oberta de botifarra negra i tòfona, els escamarlans amb ceba, el xai rostit, mitjanes de vedella i peixos a la brasa... "També servirem esmorzars des de primeríssima hora del matí, tapes, copes a la tarda i còctels amb begudes prèmium després dels sopars", comenta Fernández.
La polèmica provocada pel nom de Sotelo ha entelat una mica la il·lusió amb la qual afronta aquest projecte que el torna a la seva vocació. "La cuina és la meva passió de veritat, però no tinc prou ego per definir-me com a cuiner encara que ho hagi sigut. Vaig estudiar a la Hofmann i vaig obrir el restaurant Tomate al carrer de València amb Urgell. Va ser el meu primer negoci, tenia 22 anys. Era un lloc cinc vegades més petit del que és Mery i on podies picar alguna cosa a qualsevol hora, per esmorzar, per sopar, per menjar a la terrassa... Al cap de tres o quatre anys el vaig traspassar", explica.
D’aquí va saltar al món del màrqueting creant un empresa i després va portar la discoteca Smalls, situada al carrer de Tuset. Fins que el 2017 el seu informàtic li va parlar dels bitcoins. "I em vaig enamorar i vaig decidir crear un sistema senzill per comprar i vendre". Per això va fundar BitBase, una empresa de compravenda de criptomonedes que actualment compta amb més de 25 botigues físiques i 200 caixers ubicats a Espanya (la majoria), l’Argentina, Bolívia, el Paraguai, el Panamà i Costa Rica. "La idea és continuar expandint-nos", comenta.
El 23 d’octubre, la inauguració
Notícies relacionadesCoses de la vida, el seu amic Tito Bosch, que es dedica a la restauració, li va dir que Marc Taribó volia traspassar Camarasa Fruits perquè havia entrat en concurs de creditors. I van arribar a un acord. Bosch ajudarà en l’arrencada d’aquesta nova aventura. Fins al 22 d’octubre, el local continuarà funcionant com ara. A partir del 23, es convertirà en Mery.
La inversió ha fregat el mig milió d’euros (per aquest motiu hi va entrar Palomino) i mantenen la gairebé trentena de treballadors de Camarasa Fruits. De moment n’estan reformant la planta soterrani, on abans hi havia la xarcuteria i els formatges, per convertir-la en un reservat. A dalt, a peu de carrer, seguiran les fruites i verdures i els pollastres a l’ast que donen la benvinguda als clients, i el restaurant amb la barra i el mobiliari d’aire retro que va muntar Taribó quan va obrir Camarasa Fruits. La idea, en definitiva, és que el client s’ho passi bé. I, ja de passada, que tots s’oblidin del maleït nom de Sotelo.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Predicció de Meteocat Catalunya, en avís per pluges torrencials davant l’arribada de la dana Alice
- Investigació Una de les víctimes del notari investigat per estafa a persones vulnerables: «Em va dir que firmés i he perdut dues cases»
- La Coma Jutjat un home per retenir i violar durant 9 hores el jove amb qui va quedar a través d’una app de cites
- Un ‘rara avis’ en el futbol La peculiar vida de Llorente
- Crisi habitacional El lloguer es duplica a l’àrea de Barcelona en els últims 20 anys i es dilueix el percentatge de propietaris